Rusia yang mengidap "HIV" dan "hepatitis C" dibenarkan mengamalkan anak-anak

Lelaki dan wanita yang didiagnosis dengan HIV dan hepatitis C kini akan menjadi dibenarkan untuk mengambil anak-anak dan menguruskan mereka.

Ini dimungkinkan oleh keputusan Mahkamah Perlembagaan Rusia, yang mengisytiharkan haram larangan tersebut terhadap orang-orang dengan virus immunodeficiency manusia dan hepatitis C, yang telah dijangkiti penyakit-penyakit ini dalam keadaan hospital.

Keputusan yang relevan telah diterima pakai dan diterbitkan di laman web Mahkamah Perlembagaan.

Sebab keputusan itu adalah tuntutan pasangan suami isteri dari wilayah Moscow. Pasangan hidup bersama selama 8 tahun, menaikkan anak berusia tiga tahun. Enam tahun yang lalu, seorang wanita pergi ke hospital, dia terlepas keguguran. Dalam memberikan bantuan perubatan, dia dijangkiti HIV.

Pasangan itu terpaksa menggunakan prosedur IVF dengan penyertaan ibu pengganti.

Seperti yang sepatutnya, wanita yang menanggung budak itu menolaknya memihak kepada ibu bapa biologinya. Tetapi pendaftar enggan mendaftarkan ibu biologi sebagai seorang ibu, dan penjagaan, walaupun hakikat bahawa kanak-kanak itu tumbuh dan dibesarkan oleh ibu bapa, enggan mengamalkan, merujuk kepada diagnosis ibu.

Mahkamah Perlembagaan menekankan bahawa ibu bapa yang sedang dirawat bukanlah pembangkang HIV, ia mungkin menjadi pengangkut atau penjaga, ini tidak akan menjejaskan sama ada hak perlembagaannya, atau hak seorang kanak-kanak yang mempunyai hak penuh untuk membesar dalam sebuah keluarga.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan