Bagi kepentingan kanak-kanak: Rusia ingin diwajibkan meminta izin untuk menjual pangsapuri dari agensi penjagaan

Di Rusia ia merancang untuk menukar perintah pembelian dan penjualan pangsapuri di mana kanak-kanak kecil didaftarkan dan hidup.

Pindaan kepada Kod Awam yang sedia ada telah disediakan oleh pakar-pakar dari Kementerian Pendidikan dan Sains Persekutuan Rusia.

Untuk menjual sebuah apartmen di mana seorang kanak-kanak didaftarkan atau hidup, ibu bapa perlu menerima kebenaran penjagaan pada perjanjian.

Sekiranya pihak berkuasa penyeliaan enggan, memandangkan hak perumahan kanak-kanak itu akan mengalami akibat daripada urus niaga tersebut, mengaturkan penjualan sedemikian tidak mungkin.

Adalah diandaikan bahawa langkah sedemikian, walaupun ia mempersulit proses penjualan dan pembelian hartanah, dapat melindungi secara efektif kanak-kanak dari keluarga yang tidak berfungsi.

Hari ini, hak-hak perumahan kanak-kanak itu sering dilanggar, kerana ibu bapa boleh menjual satu-satunya perumahan untuk mendapatkan wang untuk mendapatkan asas kewangan untuk minum atau membeli dadah.

Penentang inisiatif mendakwa bahawa undang-undang baru akan menyumbang rasuah meningkatLagipun, demi kebenaran untuk dijual, beberapa ibu dan bapa tidak akan meluangkan sejumlah wang sebagai hadiah kepada orang yang kepadanya kebenaran itu bergantung.

Di samping itu, kerja mahkamah boleh ditambah, pasti ada kes penolakan yang tidak munasabah dalam urus niaga hartanah yang ibu bapa mahu mencabar di mahkamah.

Dokumen itu dirancang untuk dipertimbangkan dalam Majlis Perbaikan Perundangan Sivil di bawah Presiden Rusia 23 April 2018.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan