Kerajaan Rusia menyokong undang-undang untuk mencari kanak-kanak yang hilang di geodata telefon mereka

Kerajaan Rusia telah mengkaji dan menyokong rang undang-undang, yang mana akan memberi peluang untuk mencari kanak-kanak yang hilang pada geodata telefon dan tablet mereka. Naib Pengerusi Duma Negeri, Irina Yarovaya, menjadi pengarang dan pengasas draf promosi undang-undang.

Langkah-langkah yang dicadangkan oleh penggubal undang-undang secara signifikan memperluaskan peluang-peluang untuk pencarian segera bagi kanak-kanak dan remaja yang hilang.

Khususnya, prosedur untuk mencari kanak-kanak akan sangat dipermudahkan. Untuk memulakan pencarian, polis hanya perlu menerima kenyataan daripada ibu bapa atau penjaga tentang kehilangan anak kecil.

Ia sepatutnya meletakkan resolusi kepada ketua jabatan polis. Tunggu sekatan pengadilan atas akses ke geodata, seperti yang dahulu, tidak perlu. Polis akan segera mencuba untuk menentukan lokasi kanak-kanak itu.

Terdapat satu kaveat - jika kad SIM dalam peranti kanak-kanak didaftarkan kepada orang lain, sebagai contoh, nenek atau datuk, maka pemilik kad SIM juga akan memerlukan persetujuan bertulis untuk mengakses geodata.

Perkara ini, menurut para pakar, dapat memperlambat pencarian, terutama jika nenek atau datuk tinggal jauh dan tidak dapat dengan cepat menyampaikan persetujuan mereka sendiri kepada polisi. Ia juga tidak mengatakan bagaimana mereka akan mencari kanak-kanak itu jika dia keluar dari kawasan liputan rangkaian atau jika telefon dilepaskan dan dimatikan.

Pihak polis akan memberitahu mahkamah dalam masa 24 jam, dan jika pencarian lebih lama diperlukan, anda masih perlu mendapatkan keputusan pengadilan untuk ini.

Tahun lepas, lebih daripada 8,000 kanak-kanak di Rusia dikehendaki., daripada ini, hampir 40% adalah kanak-kanak bawah umur.

Adalah diandaikan bahawa undang-undang baru akan membolehkan ramai daripada mereka menyelamatkan nyawa.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan