Pelajar Rusia akan diajar pengaturcaraan dari sekolah rendah

Kanak-kanak sekolah Rusia akan mempelajari asas pengaturcaraan dari gred yang sangat rendah. Ini dinyatakan dalam Kementerian Sains dan Pendidikan Persekutuan Rusia. Bahasa pengaturcaraan dan penciptaan kod memutuskan untuk memasukkan dalam kursus matematik untuk pelajar gred 1-4.

Sebelum ini, pengaturcaraan mula dipelajari hanya pada gred kelima dalam rangka subjek yang berasingan - sains komputer.

Kementerian Pendidikan menganggap bahawa gred kelima terlambat, kerana kanak-kanak hidup di zaman komputer, dan di sekolah rendah mereka harus menerima pengetahuan yang sesuai. Selain itu, menguasai pengaturcaraan akan membantu kanak-kanak mengembangkan logik, berfikir, tumpuan dan perhatian, dan ini sangat berguna untuk menguasai mana-mana mata pelajaran sekolah.

Sekarang persoalan memperkenalkan pengaturcaraan untuk graduan pertama adalah pada peringkat kelulusan standard dan kurikulum persekutuan. Diharapkan semua nuansa birokrasi akan diselesaikan tahun ini, dan kemudian pelajar termuda akan memulakan pembelajaran dari tahun 2020-21.

Pakar-pakar dari Kementerian Pelajaran menjelaskan bahawa konsep baru pendidikan rendah akan melibatkan mengajar kanak-kanak gred pertama seperti perkara-perkara penting hari ini sebagai keupayaan untuk menaip teks pada komputer, mencari maklumat yang diperlukan di Internet, bekerja dengan media elektronik dan data, dan membuat animasi.

Hari ini, setiap keluarga mempunyai komputer, dan kerja rumah untuk bayi tidak akan menjadi sangat sukar. Tetapi sementara ada masalah tertentu dengan penyediaan guru - tidak semua guru sekolah rendah, berdasarkan usia mereka, bersedia untuk memenuhi keperluan modernitas dan semangat zaman, tidak semua orang cukup kompeten untuk mengajar para pelajar tentang literasi komputer. Oleh itu, adalah perlu untuk menyediakan guru untuk masa yang tersisa sebelum inovasi, untuk meningkatkan kelayakan mereka, dan jika perlu, menganjurkan latihan khas untuk mereka.

Ia juga merancang untuk mengambil kira keperluan pakar perubatan: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencadangkan untuk menyekat masa yang harus dibelanjakan oleh kanak-kanak di monitor komputer selama 45 minit.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan