Ibu Rusia merancang mengeluarkan sijil untuk taman berbayar

Kementerian Buruh sekali lagi membangkitkan persoalan bagaimana untuk merangsang ibu-ibu muda untuk segera pergi bekerja dari cuti bersalin.

Kali ini para pegawai mencadangkan mengeluarkan sijil kepada wanita yang boleh membayar untuk taman peribadi yang dibayarjika bayi tidak mempunyai tempat di tadika perbandaran.

Dianggap bahawa langkah ini pada awalnya akan diperkenalkan hanya untuk keluarga yang diakui sebagai memerlukan. Tetapi secara beransur-ansur kategori ibu lain akan mendapat akses ke projek tersebut.

Projek negeri, yang akan menyediakan siapa, dalam jumlah yang menyediakan bantuan kewangan kepada tadika, kini sedang disediakan dan tidak lama lagi akan dikemukakan untuk perbincangan awal. Tarikh akhir kesediaan dokumen berkaitan bertarikh November 2019.

Sijil untuk pembayaran tadika, menurut pegawai-pegawai Kementerian Buruh, akan membantu mewujudkan keadaan yang paling baik bagi wanita yang ingin bukan sahaja membuat kerjaya, tetapi juga mempunyai masa untuk melahirkan bilangan bayi yang mereka anggap perlu untuk kebahagiaan. Iaitu, seorang wanita dapat merealisasikan dirinya secara komprehensif.

Masih ada antrian di tapak semaian untuk kanak-kanak sehingga umur tiga tahun, dan oleh itu tidak semua orang yang ingin kembali kepada tenaga kerja wanita dapat bekerja lebih awal.

Penubuhan sijil disediakan oleh projek "Demografi" nasional. Telah diketahui bahawa pembiayaan projek pada peringkat pertama akan diperuntukkan kira-kira 3 trilun rubles untuk enam tahun pertama program ini.

Program serupa untuk menyokong ibu bekerja telah lama beroperasi di Perancis dan di beberapa negara Scandinavia. Pengalaman itu telah berjaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan