Menteri Pendidikan Rusia menentang pengharaman telefon bimbit di sekolah

Menteri Pelajaran Olga Vasilyeva mengumumkan bahawa dia tidak berkongsi idea mengharamkan anak-anak sekolah daripada menggunakan telefon bimbit.

Jadi pegawai itu bertindak balas terhadap rayuan Majlis Ibu Bapa dan maklumat yang disebarkan oleh media dunia. Ingatlah para wartawan melaporkan larangan lengkap dan mutlak pada telefon bimbit di sekolah-sekolah di Perancis.

Olga Vasilyeva menekankan bahawa tidak perlu melarang telefon, anda perlu mengajar kanak-kanak menggunakannya dengan bijak.

Di banyak sekolah di Rusia, terdapat amalan menyerahkan telefon bimbit kepada guru sebelum pelajaran, dan selepas pelajaran seorang kanak-kanak boleh mengambil telefon dan menggunakannya semasa rehat.

Harus diingat bahawa murid-murid sekolah dilarang membawa telefon bimbit ke institusi pendidikan bukan saja di Perancis. Larangan yang sama berlaku di Jerman, Jepun, dan di beberapa negeri AS.

Setahun yang lalu, Menteri Pendidikan Rusia yakin sebaliknya - dia bercakap secara terbuka terhadap telefon bimbit di sekolah dan meminta pengetua sekolah membuat keputusan mengenai larangan mereka.

Hari ini di sekolah terdapat amalan sedemikian: kanak-kanak yang bersalah memberikan telefon kepada guru, dan guru itu meneruskan teknik ini kepada ibu bapa kanak-kanak itu untuk peneguhan.

Ia sememangnya tidak disyorkan untuk melakukan ini, kerana hak perlembagaan minor dilanggar. Dia menerima sel melalui sumbangan daripada ibu bapanya atau sanak saudara lain, perkara yang dimilikinya dengan betul. Oleh itu, adalah bertentangan dengan undang-undang untuk memilihnya, apalagi lulus kepada pihak ketiga (dalam kes ini, ibu bapa).

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan