Kanak-kanak sekolah Rusia ditawarkan untuk dipindahkan ke sekolah minggu lima hari

Di Duma State of Russia, mereka berfikir tentang mengapa kanak-kanak "bekerja" lebih daripada orang dewasa, dan bahagian mereka jatuh pada minggu sekolah selama enam hari, sementara ibu bapa mereka mempunyai minggu bekerja untuk sebahagian besar - lima hari. Adalah dicadangkan untuk memindahkan pelajar ke "lima hari". Penulis cadangan itu dibuat oleh timbalan dan bapa kepada banyak anak Vitaly Milonov.

Dalam usulnya, Milonov menegaskan bahawa subjek baru diperkenalkan di sekolah, jumlah jam pengajaran semakin meningkat, dan oleh itu beban pada organisma kanak-kanak semakin meningkat. Jika pada masa yang sama, anak lelaki dan perempuan juga mengambil hari Sabat, yang boleh digunakan untuk rehat dan pemulihan, maka tidak menghairankan bahawa anak-anak sekolah sering sakit dan sangat penat.

Vitaly Milonov mengemukakan pemikirannya dalam surat rasmi yang ditujukan kepada Menteri Sains dan Pendidikan, Olga Vasilyeva.

Menurut timbalannya, perkara seperti percutian keluarga dan pelancongan hujung minggu hampir hilang dari minggu sekolah selama enam hari di Rusia - satu hari untuk perjalanan ke bandar jiran, lawatan, ke rumah negara, ke hutan, semalaman dengan ibu bapa, tentu saja, tidak mencukupi. Di samping itu, guru menetapkan kerja rumah untuk hujung minggu, dan sebenarnya pada hari Ahad kanak-kanak meneruskan proses pembelajaran di rumah.

Milon bercadang untuk memulakan rang undang-undang yang sesuai selepas penyelarasan beberapa isu dengan Kementerian Sains dan Pendidikan.

Ingat bahawa hari ini hanya pelajar sekolah rendah layak untuk seminggu sekolah selama lima hari. Bagi semua yang lain, terdapat seminggu sekolah enam hari. Di sesetengah kawasan, di peringkat tempatan, keputusan dibuat untuk memendekkan minggu sekolah, contohnya, keputusan seperti itu baru-baru ini dibuat di Buryatia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan