Kanak-kanak Rusia menawarkan untuk mengambil alat lebih daripada 5 ribu Rubel

Ia hampir mustahil untuk melarang kanak-kanak daripada membawa alat ke sekolah, tetapi murid sekolah boleh disamakan menggunakan telefon pintar dan tablet. Jangan biarkan kanak-kanak membawa alat ke sekolah yang menelan belanja lebih dari 5 ribu rubel, mencadangkan timbalan menteri Duma Negeri.

Penulis idea itu ialah Boris Chernyshov, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Sains.

Timbalan menteri menghantar cadangan mereka dalam satu surat kepada Menteri Pendidikan Persekutuan Rusia Olga Vasilyeva.

Ukuran sedemikian, menurut timbalan menteri, akan menghentikan persaingan yang tidak berguna di kalangan kanak-kanak yang telefonnya lebih mahal dan tabletnya lebih baik. Kanak-kanak sekolah akan dapat bersaing dalam siapa yang lebih bijak, lebih pintar, lebih bijak, yang belajar lebih baik dan membuat kemajuan dalam sukan.

Langkah ini akan membantu melawan manifestasi ketidaksamaan sosial dalam kelas, kerana tidak semua ibu dan bapa mampu membeli alat untuk beberapa puluhan ribu rubel.

Pada malam pertama tahun akademik tahun 2018-2019 sekolah, Olga Vasilyeva berkata dari 1 September, sekolah akan mula melengkapkan sekolah sel khusus untuk alatbahawa kanak-kanak membawa ke sekolah. Untuk komunikasi dengan ibu bapa, terdapat satu telefon biasa di dalam bilik darjah.

Pada akhir musim panas, bekas ketua pegawai kebersihan negara itu, Gennady Onishchenko mencadangkan mengikuti contoh Korea Selatan, di mana bukan sahaja alat, tetapi juga menjual dan minum kopi dilarang di sekolah.

Dalam cadangan hari ini Boris Chernyshov, hanya satu perkara yang masih belum jelas: yang akan menilai kos alat dibawa kanak-kanak sekolah? Adakah saya perlu membawa cek dengan nilai yang dinyatakan? Dan apa yang perlu dilakukan dengan alat mahal - menarik diri atau tidak?

Ingat bahawa guru tidak mempunyai hak untuk mengambil telefon atau tablet kanak-kanak, kerana dengan berbuat demikian mereka melanggar hak perlembagaan kepada harta benda.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan