Mesra-asing: di sekolah-sekolah Rusia akan memperkenalkan sistem pengenalan wajah

Rusia terus membangun langkah-langkah untuk melindungi kanak-kanak dan guru-guru di dalam dinding institusi pendidikan.

Sudah saat ini, pendengaran dan pengesan logam dilengkapi di pintu masuk ke kebanyakan sekolah di negara ini. Tetapi dari tahun baru sekolah, satu lagi inovasi teknikal sedang menunggu sekolah - sistem pengenalan wajah.

Ia akan membaca data biometrik pelajar dan guru. Sekiranya orang luar cuba memasuki sekolah, sistem akan segera bertindak balas terhadap serangan yang tidak dibenarkan.

Keperluan untuk pengubahsuaian teknikal di Kementerian Pendidikan mula bercakap selepas beberapa siri melanda Rusia serangan di sekolah. Di Bashkiria, Buryatia, Chelyabinsk, Perm Krai dan kawasan lain, tragedi berlaku.

Hari ini, di banyak sekolah Rusia ada sistem lulus, kanak-kanak mempunyai kad plastik berlalu. Tetapi langkah seperti itu, menurut pegawai pendidikan dan pakar Kementerian Dalam Negeri, jelas tidak mencukupi.

Sistem pengiktirafan muka akan membantu pergerakan kawalan di dalam sekolah. Jumlah kecurian akan berkurangan. Mengurangkan bahaya pengganas.

Berapa banyak penyelenggaraan teknikal yang akan timbul dan di mana wang yang akan diambil daripadanya masih dibincangkan di Kementerian Pendidikan Persekutuan Rusia.

Ia dirancang pada September 2018, sistem "pintar" akan muncul dalam sekurang-kurangnya 10-15% sekolah-sekolah Rusia. Semasa tahun persekolahan, pemasangan dirancang di semua institusi pendidikan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan