Keempat tidak berlebihan: Wanita Rusia telah melancarkan gerombolan kilat terhadap ide pihak berkuasa untuk mengehadkan jumlah anak-anak di rumah angkat

Wanita Rusia secara amnya memberontak terhadap idea pegawai dari Kementerian Pendidikan ketatkan peraturan adopsi di negara ini. Secara khususnya, wanita-wanita itu marah dengan tawaran itu Jangan memberi anak angkat kepada keluarga yang sudah ada tiga anak..

Hashtag #first_non_slide sedang mendapat momentum dalam rangkaian sosial.

Mereka ibu angkat dari seluruh negara mengiringi gambar keluarga mereka, melukis dengan sengaja wajah-wajah anak-anak yang menjadi angkat sebagai protes.

Mereka juga menulis tentang apa yang boleh berlaku kepada anak angkat mereka jika mereka kini tinggal di rumah anak yatim dan sekolah asrama.

Salah seorang ibu di rantau Moscow mengatakan bahawa anak perempuan remaja remajanya telah hampir didera secara seksual beberapa kali di sebuah sekolah asrama, dan gadis itu hampir diletakkan di sebuah dispenser psiko-neurologi. Kini, anak perempuan saya di sekolah hanya di "4" dan "5" dan sedang bersiap tahun depan untuk mendaftar di sebuah kolej perubatan.

Seorang ibu angkat dari Magadan mengatakan bahawa lima anak angkatnya dilahirkan dari ibu bapa dan penjenayah alkohol biologi. Dia membawa lelaki dari rumah anak yatim dengan cara dan kecenderungan yang sesuai. Sekarang semua lima menjalani kehidupan yang normal, dan jika mereka tinggal di rumah anak yatim, mereka sudah dapat tidur sekarang dan menjadi pelanggar undang-undang juvana.

Ibu dari Podolsk mengambil keluarga lima anak angkat, dan setiap orang mempunyai ciri pembangunan. Sekarang anak-anaknya belajar, dan sejauh mungkin, mereka mencari profesion.

Dengan sijil penangguhan mental dan mental, mereka tidak akan mempunyai peluang seperti ini, kata wanita itu. Mereka akan kekal selama-lamanya di kalangan pesakit mental dan kurang upaya di salah satu sekolah berasrama khusus.

Ibu angkat mendakwa bahawa Menteri Pendidikan Rusia, Olga Vasilyeva, tidak mempunyai minat peribadi untuk membuat beribu-ribu kanak-kanak sengsara, tetapi dia mempunyai pemahaman yang jelas bahawa "dana belanjawan harus dibelanjakan di mana perlu."

Draf undang-undang mengenai pengetatan syarat-syarat penerimaan telah siap. Khususnya, dia menetapkan larangan bagi mereka yang mempunyai tiga anak untuk menjaga anak-anak yatim dan kanak-kanak tanpa penjagaan ibu bapa. Dokumen itu ditandatangani pada 14 Ogos. Kini ia telah dikemukakan kepada Duma Negeri untuk dipertimbangkan.

Walaupun undang-undang belum diguna pakai, Vasilyeva berjanji untuk "membataskan" ibu bapa angkatnya, memperkenalkan mereka untuk ujian psikiatri dan pemeriksaan perubatan terperinci.

Dengan ujian dan pemeriksaan, ibu-ibu angkat yang telah menimbulkan gelombang kemarahan, pada umumnya, bersetuju. Tetapi batas bilangan anak, pada pendapat mereka, tidak sesuai. Selain itu, tidak jelas Apa yang akan berlaku kepada keluarga angkat besar yang sudah ada - adakah mungkin untuk menarik diri dari mereka sebahagian daripada anak-anak yang tidak termasuk dalam norma statistik yang disediakan oleh draf undang-undang?

Flashmob telah menggabungkan beratus-ratus cerita, keluarga, dan panggilan untuk akal. Bilangan peserta dan simpatisan hanya meningkat setiap hari.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan