Doktor Rusia membunyikan penggera: bilangan orang yang campak telah meningkat 3.5 kali di negara ini

Kementerian Kesihatan Rusia dan Rospotrebnadzor membunyikan penggera itu, memaklumkan perkhidmatan akhbar Kementerian Kesihatan Rusia pada hari Rabu di Rusia, jumlah kes meningkat dengan pesat campak. Berbanding tahun lepas, bilangan orang yang dijangkiti meningkat sebanyak 3.5 kali. Setahun yang lalu, 725 kes penyakit berjangkit berbahaya ini telah direkodkan. Tahun ini sudah 2 538 orang dikira, dan ini bukan batasnya.

Dengan apa yang dikaitkan dengan peningkatan morbiditi, para ahli mengatakan ia adalah sukar. Salah satu versi yang paling mungkin ialah bukan vaksin oleh ibu bapa anak kecil. Campak di Rusia dianggap sebagai penyakit terkalahkan kerana vaksinasi sejagat. Tetapi di Ukraine dan di sesetengah negara Eropah, vaksin tersebut tidak berada di dalam kalendar pencegahan vaksinasi Negara, dan di sana bahawa wabak campak sekarang telah menjadi epidemik sebenar - insiden itu melebihi 15 kali.

Adalah mungkin, menurut Rospotrebnadzor, bahawa di Rusia insiden semakin meningkat disebabkan migrasi dari Ukraine yang sama, dan biasanya kanak-kanak menjadi kanak-kanak yang ibu bapanya menolak untuk divaksinasi.

Vaksin campak - satu-satunya cara untuk melindungi daripada penyakit berjangkit berbahaya. Ini adalah penyakit yang sangat berjangkit, dan apabila bersentuhan dengan orang yang sakit atau pembawa, 100% kanak-kanak dan orang dewasa yang tidak cacat akan jatuh sakit. Virus boleh melakukannya dengan sangat baik tanpa pembawa, dan dengan aliran udara tersebar di jarak jauh.

Baru-baru ini, kes campak ditemui di Yekaterinburg. Kini di bawah penyeliaan doktor bukan hanya kanak-kanak, tetapi semua penghuni bangunan bertingkat tinggi di mana keluarga itu hidup. Virus campak suka menyebar melalui sistem pengudaraan. Di Moscow, dua sekolah ditutup untuk kuarantin kerana pengesanan campak oleh dua pelajar.

Virus ini menyebabkan penyakit dengan suhu tinggi (melebihi 40.0 darjah), proses keradangan di mulut, tekak, nasofaring, ruam, dan keracunan badan yang teruk. Penyakit komplikasi mungkin berbahaya, dan senarai mereka sangat besar.

Kementerian Kesihatan percaya bahawa penyokong lobi anti-vaksinasi adalah untuk menyalahkan penyebaran penyakit yang kelihatannya terlupakan.

Ingat bahawa di Duma Negeri satu bil sedang dipertimbangkan, mengikut yang mana semua orang yang mengedarkan maklumat yang tidak betul mengenai vaksinasi akan menanggung tanggungjawab pentadbiran. Ini terpakai kepada kedua-dua wartawan dan ibu-ibu "tangan anti-vaksinasi" yang mengedarkan pos negatif di Internet, dan doktor yang memberikan pengeluaran yang tidak munasabah daripada vaksinasi kepada kanak-kanak atau tidak sepenuhnya memberitahu ibu bapa tentang manfaat vaksin tertentu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan