Para saintis Rusia telah mencipta peranti melawan beban dalam kelas pendidikan jasmani

Para saintis dari Rusia bekerja pada peranti unik yang akan membantu menyelamatkan beratus-ratus kehidupan kanak-kanak dan melindungi daripada beban kelas pendidikan jasmani.

Baru-baru ini, kira-kira 200 anak sekolah Rusia meninggal dunia di kelas tersebut.

Dalam penciptaan peranti itu, yang hanya dipasang di pergelangan tangan atau di badan dan mengawal semua penunjuk utama kesihatan kanak-kanak, mengambil bahagian atlet profesional - Anggota Persekutuan gusti, kudo, kyokushinkai.

Tujuan pembangunan adalah untuk meminimumkan beban berbahaya yang boleh berlaku semasa aktiviti sukan kumpulan.

Di sekolah, dalam kelas pendidikan jasmani biasa, tugas untuk semua kanak-kanak diberikan. yang sama, guru tidak mengambil kira ciri-ciri individu organisma dan keadaan kesihatan setiap pelajar. Dan beban, yang mungkin untuk satu, boleh mematikan untuk yang lain.

Peranti padat baru pada pergelangan tangan setiap pelajar akan dilengkapi dengan sensor yang akan menganalisis dalam masa nyata nadi, kadar pernafasan, tekanan darah, suhu badan dan sebilangan petunjuk lain.

Jika salah seorang pelajar mempunyai pelanggaran, guru akan dimaklumkan mengenai perkara ini. isyarat kuat dari peranti.

Jika beban untuk kanak-kanak tidak mencukupi, maka sensor akan memberi isyarat kepada guru tentang perkara ini dan latihan untuk kanak-kanak seperti itu. mungkin rumit.

Peranti prototaip telah dibuat, adalah sah. Pilihan kini sedang dipertimbangkan. pengeluaran besar-besaran dan bekalan alat tersebut ke sekolah-sekolah di Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan