Para saintis Rusia sedang mengembangkan kaedah baru diagnosis pranatal tentang anomali janin

Ahli sains saraf Rusia dari Tomsk State University telah mula berkembang ujian pranatal baruyang akan membantu mengenal pasti malformasi sistem saraf pusat janin semasa kehamilan ibu.

Mereka mencari biomarker kerosakan otak pada janin dengan usia kehamilan lebih tua dari 20 minggu. Pendekatan ini adalah yang baru, tidak mungkin untuk menentukan anomali sedemikian sebelum ini.

Universiti Negeri Tomsk

Khususnya, ia dirancang untuk mengenal pasti dan menganalisis jumlah myelin - bahan khusus yang membentuk serat serat saraf.

Ini akan memungkinkan untuk menentukan pada kanak-kanak jauh sebelum kelahiran penyakit yang teruk sistem saraf pusat, gangguan kognitif dan autisme.

Dalam banyak cara, anomali ini bersifat genetik dan kromosom, dan orang yang berkulit putih, tidak kira betapa tingginya mereka yang berkelayakan, tidak mempunyai peluang untuk mempengaruhi pembentukan kecacatan. Tetapi untuk mengetahui mengenalinya sebelum kanak-kanak dilahirkan, ia sangat penting sekurang-kurangnya kerana tidak semua ibu bapa bersedia menerima bayi yang sakit.

Prototaip ujian khas untuk pemetaan myelin sudah wujud. Ia melewati ujian dan ketika menunjukkan ketepatan dan kecekapan yang tinggi. Sekarang mereka telah mula memperkenalkan teknik itu hanya di beberapa klinik negara sebagai satu percubaan, dengan bantuannya, khususnya, mereka menyiasat keadaan gentian saraf pada orang yang mengalami strok.

Kaedah ini telah diuji tahun lalu pada anak-anak tahun pertama kehidupan, ini memungkinkan untuk menambah asas pengetahuan dengan data baru mengenai proses myelination gentian saraf pada kanak-kanak. Kajian mengenai penciptaan ujian pranatal untuk myelin akan berlangsung selama empat tahun. Selepas itu, ia dirancang untuk memperkenalkannya kepada pemeriksaan yang wajib bagi semua ibu hamil, yang hari ini memungkinkan untuk mengenal pasti beberapa kelainan kromosom pada peringkat awal, seperti Down syndrome, Turner, Pattau.

Ia juga dipercayai bahawa teknik ini akan membantu untuk mencari penyebab sebenar penanggulangan mental dan autisme pada kanak-kanak yang gangguannya didiagnosis selepas lahir.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan