Para saintis Rusia telah mengajar robot untuk merawat autisme pada kanak-kanak

Robot yang baik akan datang untuk membantu doktor dan ibu bapa dalam rawatan kanak autistik.

Para saintis dapat mengajar robot mengenal pasti dan tepat mengenalpasti emosi yang sedang mengalami pesakit kecil. Ini diharapkan dapat menyembuhkan kes-kes autisme bermutu tinggi.

Robot akan mempunyai pendekatan peribadi, individu untuk setiap kanak-kanak, dalam ingatannya akan diletakkan keistimewaan emosi setiap pesakit.

Tugas robot - menjadikannya lebih mudah bagi kanak-kanak untuk menunjukkan reaksi emosiAdalah dengan ini bahawa kanak-kanak dengan diagnosis autisme mempunyai masalah tertentu.

Adalah sukar bagi kanak-kanak yang mempunyai autisme yang sangat fungsional bukan sahaja untuk menyatakan emosi mereka, tetapi juga untuk memahami orang lain. Dan "doktor" robot yang baik juga akan membantu mereka dalam hal ini.

Robot menerima dan menganalisis maklumat dari tiga sumber.

Pertama sekali dengan teliti memeriksa muka, postur, gerak isyarat kanak-kanak kerana kamera video terbina dalam. Pada masa yang sama dia rekod suara pesakit kecil dan menganalisis perubahan dalam nada dan bunyi bunyi.

Dan akhirnya menangkap parameter fisiologi - mencatat suhu badan, aktiviti elektro kulit, denyutan jantung, tekanan darah akibat sensor berteknologi tinggi.

Semua parameter tetap pada masa yang sama dan yang logik disambungkan menjadi satu keseluruhan - pada masa kegembiraan degupan jantung menjadi lebih kerap, suhu tubuh naik ke kesepuluh darjah semasa ketakutan, dan sebagainya.

Walaupun prototaip pertama telah dibuat, ia dirancang untuk mengujinya pada pesakit kecil di klinik metropolitan. Hanya dengan itu bolehkah persoalan "doktor ajaib" pengeluaran besar-besaran akan dinaikkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan