Polis Rusia menawarkan kepada kanak-kanak cap jari dari 6 tahun

Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Rusia mencadangkan untuk menerima pakai pindaan kepada dekri sidik jari sukarela di negara ini.

Khususnya, ia dicadangkan untuk membolehkan cap jari kanak-kanak yang berumur 6 tahun.

Proses ini tidak akan memerlukan apa-apa kos khas dan meningkatkan staf polis, Kementerian Dalam Negeri memberi jaminan. Mengatasi beban kerja yang meningkat akan dapat bekerja sekarang pekerja.

Pangkalan data cap jari kanak-kanak boleh berguna dalam beberapa bidang kerja pegawai penguatkuasa undang-undang - ia akan memudahkan pencarian dan pengenalan kehilangan dan melarikan diri kanak-kanak dan remaja, serta membantu pemeriksa urusan juvana dalam menyiasat jenayah dan kesalahan yang dilakukan oleh kanak-kanak.

Ia dirancang bahawa prosedur itu sukarela.

Cetakan akan dikeluarkan dari kanak-kanak Rusia, dan juga dari kanak-kanak yang tidak mempunyai kewarganegaraan Rusia pada masa memohon mana-mana perkhidmatan awam, contohnya, mendapatkan pasport atau permit kediaman.

Corak kulit yang unik di hujung jari tidak berubah sepanjang hayat seseorang dan tegas individu, khusus untuk hanya satu orang di planet ini.

Oleh itu, kanak-kanak dewasa tidak lagi perlu menjalani prosedur sidik jari sekali lagi - walaupun pada masa dewasa, cetakan akan mudah dikenal pasti dari pangkalan data "anak-anak" lama.

Sehingga 1 Jun perlu disiapkan perbincangan awam mengenai projek itu. Jika diterima pakai, dokumen tersebut akan berkuatkuasa pada tahun ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan