Fraternal: Ibu Rusia mengaku bahawa mereka mempunyai anak kedua demi yang pertama

Rosstat melakukan kajian yang ingin tahu yang menjelaskan mengapa majoriti wanita dan kira-kira separuh lelaki memutuskan untuk mempunyai anak kedua dan seterusnya.

Ia menunjukkan bahawa ibu bapa sering mengikuti bayi kedua kerana langkah sokongan negeriyang wujud pada masa ini di Rusia. Walau bagaimanapun, ini bukan satu-satunya motivasi. Kira-kira 70% ibu memberitahu bahawa mereka melahirkan anak kedua juga kerana yang pertama tidak sepatutnya berasa kesepian dan mementingkan diri sendiri.

Mengikut kaji selidik, kira-kira 49% ibu mengira sokongan yang lebih aktif pada usia tua, berkadar dengan bilangan anak dalam keluarga. Kira-kira 50% wanita berkata mereka melahirkan anak kedua untuk menguatkan keluarga mereka. 48% wanita menyebutkan keinginan untuk "menggerogoti" dengan bayi itu lagi sebagai motivasi, sejak anak pertama membesar dan menjadi lebih mandiri.

Modal ibu, keinginan untuk menerima manfaat besar "tolak" wanita untuk melahirkan anak kedua dan ketiga dalam 70% kes. Isteri dalam sokongan ini kira-kira 40% lelaki. Selalunya matkapital - satu-satunya peluang untuk memperbaiki keadaan hidup, termasuk untuk anak sulung.

Tinjauan di kalangan lelaki umumnya menunjukkan detik-detik menarik. Ia ternyata bahawa wakil-wakil seks yang lebih kuat dengan ketara jarang terlepas bayi di rumahjika anak sulung membesar. Mengenai "kerinduan" sedemikian sebagai motivasi untuk memulakan bayi kedua diumumkan hanya kira-kira sepertiga lelaki.

Kanak-kanak kedua yang tidak dirancang itu, menurut kaji selidik, dalam setiap keluarga kelima, dan pada setiap keempat seperti "kejutan" adalah kelahiran anak ketiga.

Rosstat berminat dengan rancangan pembiakan Rusia pada penghujung tahun 2017. Kajian ini dijalankan di semua rantau. Lebih dari 15,000 keluarga ditinjau, yang pasangannya berusia reproduktif (dari 18 hingga 44 tahun).

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan