Genetik Rusia telah belajar untuk meramalkan rupa bayi yang belum lahir

Para saintis Rusia dari Pusat Genetik Perubatan Genotek telah belajar meramalkan ciri-ciri penampilan kanak-kanak yang bukan sahaja belum dilahirkan, tetapi tidak dikandung.

Ahli genetik telah membangunkan satu kaedah unik yang menentukan data luaran utama bayi pada genom lelaki dan wanita.

Menurut pengarang perkembangan, kaedah ini boleh menjadi permintaan yang besar dalam rangka persenyawaan in vitro dan bukan sahaja.

Ibu bapa yang menggunakan kaedah baru sebenarnya mendapat peluang untuk mengedit genom untuk memilih rupa anak masa depan.

Seorang lelaki dan seorang wanita akan dapat menentukan sendiri apa warna mata, warna rambut, nada kulit, saiz hidung atau mata mata anak mereka (sudah tentu, dalam rangka pilihan yang dicadangkan, kerana orang Eropah tidak boleh mempunyai anak dengan mata mata Asia).

Kaedah ini dalam program yang dibangunkan. Menggunakan pembelajaran mesin, algoritma telah menciptanyamengira pengaruh tiga dozen gen berbeza, mengambil bahagian dalam pembentukan penampilan, dan dengan ketepatan yang tinggi berdasarkan analisis genetik ibu bapa masa depan, algoritma ini meramalkan rupa kanak-kanak.

Hari ini, dalam rangka IVF, terdapat kemungkinan pembetulan gen dalam pemilihan embrio untuk pemindahan. Tetapi gen hanya "sakit" diperbetulkan, jika ada kemungkinan memindahkan penyakit keturunan dari ibu bapa kepada anak-anak.

Pengarah pusat Genotek, Valery Ilyinsky, yakin bahawa tidak lama lagi peluang untuk "mengedit" genom itu juga akan muncul berhubung dengan data luaran anak-anak masa depan.

Hari ini, undang-undang semasa Rusia, Great Britain, Kanada, China dan banyak negeri lain secara kategori melarang pemilihan embrio dalam kitaran IVF untuk apa-apa sebab lain daripada perubatan (risiko penyakit kongenital).

Tetapi kemajuan pertama sudah ada - British Council on Bioethics telah menerbitkan laporan yang menyatakan bahawa pilihan penampilan kanak-kanak itu agak beretika dan tidak melampaui keperluan bioetika.

Jadi sekarang banyak negeri telah bermula semak amalan sedia ada. Soalan ini dibangkitkan di Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan