Ibu menang - Pegawai Rusia memutuskan untuk tidak menghadkan bilangan kanak-kanak dalam penjagaan angkat

Menteri Pendidikan Rusia, Olga Vasilyeva, yang terpaksa menghadapi tekanan daripada orang ramai, mendapat situasi yang agak rumit berundur dari rancangan mereka untuk memperbaharui keluarga angkat di negara ini.

Olga Vasilyeva membuat kenyataan rasmi, di mana dia menekankan itu dia sendiri secara kategoris terhadap mengenakan sekatan ke atas bilangan anak angkat.

Perkara sedemikian segera dikecualikan daripada undang-undang draf yang telah disediakan untuk menguatkan peraturan penggunaan dan penjagaan.

Vasilyeva mengatakan bahawa rang undang-undang keseluruhannya tidak diselaraskan dengannya, ia telah disediakan oleh pakar-pakar dari Kementerian Pendidikan dan Sains Rusia, yang telah dibubarkan sebelum ini.

Seminggu sebelum ini, Olga Vasilyeva mengumumkan hasratnya untuk mengubah peraturan penerimaan dan mengambil hak penjagaan sekecil mungkin, termasuk membicarakan ketidakmampuan kanak-kanak dalam jumlah besar dalam keluarga.

Dia menegaskan bahawa "keluarga angkat bukanlah rumah anak yatim atau tadika, ibu bapa hanya tidak mempunyai cukup masa dan perhatian untuk semua kanak-kanak."

Tidak lama kemudian, satu dokumen muncul yang ditandatangani oleh Timbalan Vasilyeva, yang mengatakan bahawa orang Rusia yang mempunyai tiga orang anak tidak boleh menjadi penjaga atau ibu bapa angkat.

Sebagai tindak balas, ibu angkat ramai kanak-kanak yang melancarkan gerombolan kilat dengan hashtag #first_non_slide dalam protes.

Ibu-ibu menerbitkan gambar-gambar keluarga besar mereka, yang meliputi wajah dan siluet anak-anak yang memelihara, seolah-olah menghilangkan mereka keluar dari keluarga. Wanita menyokong gambar mereka dengan cerita tentang apa yang boleh berlaku kepada anak-anak ini jika mereka masih berada di sekolah asrama dan anak yatim hingga ke hari ini.

Ibu angkat dari semua rantau Rusia telah menyertai kempen ibu bapa.

Mereka memanggil Vasilyev dan jabatannya fikirkan semula dan jangan memecahkan nyawa ribuan kanak-kanak di seluruh negaratermasuk mereka yang masih menunggu pengangkatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan