Nenek pada cuti bersalin: Kakek Rusia akan membuat cuti bersalin lebih kerap

Tidak ramai yang tahu Kakek nenek bayi juga boleh mengambil cuti bersalin untuk menjaga cucu mereka.

Peluang perundangan sedemikian wujud. Dari sudut pandangan perkembangan ekonomi, negara ini jauh lebih menguntungkan jika ibu bekerja untuk bekerja, dan generasi yang lebih tua tetap bersama anak itu.

Pakar-pakar pakar Kementerian Buruh yakin bahawa tidak lama lagi nenek dan datuk akan segera meninggalkan cuti bersalin.

Anda boleh mengeluarkan cuti sedemikian secepat ibu melengkapkan cuti sakit akibat mengandung dan melahirkan anak. Dalam tempoh 70 hari selepas kelahiran bayi, ibu boleh pergi bekerja.

Pertumbuhan pesara yang ingin pergi cuti bersalin adalah mungkin disebabkan pembaharuan pencen, pertimbangkan Kementerian Buruh.

Untuk tahun pertama setengah, nenek "bersalin" atau datuk akan menerima manfaat yang dibayar oleh Dana Insurans Sosial, tahun kedua setengah tidak akan dibayar, tetapi tempat kerja untuk nenek akan disimpan dan mata pencen persaraan akan diberikan.

Untuk pendaftaran, anda hanya memerlukan sijil kelahiran bayi dan kenyataan mengenai keinginan untuk pergi bercuti untuk menjaga kanak-kanak.

Untuk tahun pertama setengah, nenek, seperti ibunya dalam cuti bersalin, dibayar 40% daripada gaji bulanan purata.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan