Rusia telah mengharamkan penggunaan vaksin, yang menjejaskan 190 kanak-kanak

Keputusan majlis pakar Roszdravravnadzor di Rusia penggunaan vaksin Encevir Neo yang digantung. Ubat ini dihasilkan oleh syarikat Tomsk Microgen. Vaksin ini tersebar luas dengan vaksinasi umum kanak-kanak sekolah dari encephalitis yang ditimbulkan oleh tikus.

Pihak berkuasa penyeliaan terpaksa membuat keputusan sedemikian dan mula menguji dadah, kerana kekerapan akibat negatif dan reaksi terhadap vaksin ini adalah dua kali lebih tinggi daripada semua piawaian perubatan yang boleh diterima. Pengilang dalam arahan yang disediakan, menurut para pakar, maklumat palsu mengenai frekuensi kesan sampingan, yang memberikan data yang kurang jelas.

Sehingga kini, semua sampel siri T101, yang tahun ini telah diterima untuk vaksinasi kanak-kanak sekolah, telah ditarik balik dan dihantar untuk pemeriksaan ke makmal modal Roszdravnadzor.

Sepanjang 40 hari, ia dirancang untuk menjalankan beberapa ujian yang dapat membantu memahami kenapa sering kali kanak-kanak berasa buruk selepas vaksinasi dengan Entsevir Neo. Pada masa ujian penggunaan dadah di negara ini adalah dilarang sama sekali.

Laporan awal reaksi yang tidak mencukupi untuk vaksin mula tiba pada bulan Oktober. Di Perm, hanya dua dozen graduan pertama dari satu sekolah menjadi sakit selepas vaksinasi - sakit kepala muncul, kelemahan teruk, suhu meningkat kepada 40.0 darjah. Kemudian, laporan mengenai komplikasi serupa atau serupa telah diterima dari sekolah-sekolah Rusia yang lain.

Hari ini Lebih daripada 190 kanak-kanak telah terjejas. Ia didapati bahawa mereka semua menerima dos vaksin "Entsevir Neo".

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan