Rusia akan mengenakan denda untuk ibu bapa menolak peperiksaan psikologi terhadap kanak-kanak

Timbalan-timbalan Duma Negeri Persekutuan Rusia mencadangkan untuk memberikan kuasa komisi juvana lebih luas daripada yang mereka ada sekarang. Khususnya, komisen hari ini mempunyai hak untuk menghantar seorang kanak-kanak yang berkelakuan antisosial, untuk pemeriksaan perubatan dan psikologi. Ini memerlukan persetujuan ibu bapa atau penjaga. Rang undang-undang, yang diperkenalkan oleh beberapa timbalan United Russia, menunjukkan bahawa orang tua yang menolak pemeriksaan sedemikian boleh didenda.

Inisiatif itu tidak dilahirkan dari awal - penyebabnya adalah serangan mengejutkan di sekolah Perm dan Buryatia.

Dalam perjalanan prosiding di sana, menjadi jelas bahawa komisen mengenai urusan juvana bekerja secara formal, dan tidak ada ceramah mengenai pencegahan kenakalan juvana. Selalunya ini disebabkan oleh hakikat bahawa komisen tersebut tidak mempunyai kuasa yang mencukupi.

Jika parlimen meluluskan idea-idea ini, suruhanjaya mengenai urusan juvana di wilayah Rusia akan menerima status badan eksekutif sepenuhnya kuasa. Mereka akan menerima bukan sahaja hak untuk menyelaraskan guru, medik, pekerja sosial, dan penjagaan dan agensi penjagaan dalam pencegahan jenayah bunuh diri dan kanak-kanak, tetapi juga dapat menjalankan kawalan penuh untuk langkah-langkah yang diambil.

Oleh itu, jika seorang remaja, mengikut anggota suruhanjaya, akan berkelakuan tidak mencukupi, dia boleh dihantar untuk pemeriksaan kepada doktor dan ahli psikologi. Ibu bapa yang cuba menghalang peperiksaan harus membayar denda.

Anggaran jumlah sanksi adalah 2-3 ribu rubel.

Di samping itu, anggota komisen akan dapat mengutip maklumat tentang remaja yang sukar dan ibu bapa mereka - pada sabitan anggota keluarga, sama ada salah seorang daripada mereka berdaftar dengan ahli narclogi atau pakar psikiatri. Sekiranya salah seorang pegawai atau doktor enggan memberikan maklumat tersebut, komisen boleh dikenakan denda dan pada mereka - dari 500 hingga 1000 rubel.

Kini rang undang-undang sedang dipertimbangkan oleh para pakar, ia dirancang untuk menyerahkannya kepada Duma Negeri untuk dipertimbangkan dalam masa seminggu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan