Di Rusia, menguatkan keperluan untuk penjaga dan ibu bapa angkat

Pakar Kementerian Pendidikan telah menyelesaikan kerja undang-undang draf yang mengetatkan kriteria pemilihan bagi mereka yang ingin menjadi ibu bapa atau penjaga angkat. Sekiranya undang-undang diterima pakai, ia akan berkuatkuasa pada 1 Januari 2021.

Apa yang baru tentang bakal penjaga dan ibu bapa angkat? Pertama sekali undang-undang tidak akan membenarkan penggunaan lebih daripada satu kanak-kanak setahun, dan semua ahli keluarga dewasa, di mana ia merancang untuk mengaturkan seorang kanak-kanak, akan menjalani peperiksaan psikologi dan psikiatrik yang ketat.

Pada masa yang sama, menurut keputusan Mahkamah Perlembagaan, pengharaman penggunaan anak oleh orang-orang dengan diagnosis seperti hepatitis dan HIV diangkat.

Keperluan untuk mendapatkan beberapa undang-undang yang sedia ada muncul tahun lalu, apabila satu siri skandal besar dan kuat berlaku di Rusia: sepuluh anak angkat diambil dari satu keluarga, mengesyaki bahawa kanak-kanak dipukul, terdapat banyak kes-kes perlakuan buruk terhadap anak angkat.

Kementerian Pelajaran telah memasukkan beberapa inovasi penting dalam undang-undang draf. Pada tahun keluarga akan dapat mengambil hanya satu kanak-kanak. Pengecualian kepada peraturan ini adalah mungkin, tetapi hanya jika ia adalah tentang adik-beradik.

Selagi Rusia mempunyai perintah kerajaan dari tahun 2009, ia tidak menunjukkan dengan jelas berapa banyak anak yang boleh berada dalam keluarga pengasuh atau penjaga, tetapi ada cadangan - tidak lebih daripada lapan. Sekatan ini hanya nasihat.

Undang-undang baru melarang ibu bapa dan penjaga angkat untuk menukar tempat kediaman mengikut budi bicara mereka. Sebelum berpindah ke rumah baru, keputusan mengenai sama ada sesuai untuk kanak-kanak perlu diambil oleh badan penjaga dan badan pengaman. Tanpa kemasukan mereka, urus niaga hartanah didaftarkan.

Kaedah pemeriksaan psikologi dan psikiatri terhadap ibu bapa atau penjaga di masa depan belum berkembang. Oleh itu, pada masa ini, pakar tidak memahami siapa dan bagaimana harus membuat kesimpulan tentang kesucian pemikiran, ketiadaan niat bayaran bayaran dan "normalisasi" psikik calon calon.

Pada masa yang sama, kini orang yang mempunyai status HIV-positif boleh menjadi ibu bapa angkat, yang sebelum ini tidak dapat difikirkan, tidak mungkin pada dasarnya.

Bekerja pada undang-undang mengenai penjagaan dan pengangkatan, seperti yang dijuluki oleh rakyat, bermula 7 tahun yang lalu - pada tahun 2012, undang-undang "Dima Yakovlev" telah diluluskan, yang mengharamkan rakyat AS dari mengadopsi anak yatim Rusia. Pada masa yang sama, bayaran, elaun dan elaun "kustodian" meningkat, yang memungkinkan untuk mengurangkan jumlah anak yatim di rumah kanak-kanak di negara ini.

Sekarang undang-undang baru dengan peraturan baru harus pergi perbincangan awam. Ia akan berakhir pada 12 Januari 2019.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan