Di Rusia, kini anda boleh mendapatkan matkapital lebih cepat

Vladimir Putin menandatangani undang-undang mengenai mengurangkan tempoh mengeluarkan sijil untuk modal bersalin.

Jika pegawai terdahulu mempunyai 30 hari untuk memeriksa dokumen yang dikemukakan dan membuat keputusan untuk mengeluarkan sijil, sekarang mereka perlu melakukan semua kerja ini, termasuk pemberitahuan ibu bapa, dalam masa lebih kurang dua minggu. Tempoh 15 hari yang ditubuhkan oleh undang-undang persekutuan.

Keputusan Presiden Persekutuan Rusia diterbitkan di portal rasmi undang-undang rasmi Rusia.

Keputusan ini membayangkan bukan sahaja mempermudahkan prosedur untuk mendapatkan sijil modal bersalin, tetapi juga mengurangkan masa yang disediakan untuk pertimbangan maklumat mengenai kehilangan hak orang tua, pemansuhan penjagaan atau pengangkatan, dan juga isu mengenakan bayaran kepada keluarga dengan anak-anak tertentu kerana mereka di bawah undang-undang faedah.

Tarikh akhir untuk semua tindakan ini ditetapkan. dalam masa 14 hari.

Program modal bersalin di Rusia diilhamkan dan dilancarkan pada tahun 2007. Keluarga di mana anak kedua atau seterusnya dilahirkan selepas tahun 2007, atau anak kedua atau yang berikutnya diterima pakai berhak kepadanya. Sijil ini dikeluarkan hanya untuk satu kanak-kanak.

Kos perakuan tahun ini adalah 453 ribu 26 rubel. Keluarga boleh membelanjakan wang ini dengan budi bicara sendiri sama ada untuk memperbaiki keadaan perumahan, contohnya, dengan membayar pinjaman hipotek dengan sijil, atau mendidik anak-anak, atau membentuk bahagian yang dibiayai pencen ibu. Anda juga boleh membayar untuk pembelian alat pemulihan untuk kanak-kanak kurang upaya dengan dana matkapital.

Program ini telah dilanjutkan sehingga akhir tahun 2021. Kemudian, mungkin, program ini akan dilanjutkan untuk beberapa tahun lagi.

Tahun ini keputusan dibuat mengenai indeksasi modal - dalam tiga tahun dia akan menjadi 489,000 rubel. Peningkatan ini telah dimasukkan dalam draf bajet. Indeksasi pertama akan diadakan pada tahun 2020 - kos sijil akan meningkat kepada 470 ribu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan