Di Rusia, buat pusat untuk menilai kecerdasan kanak-kanak

Pakar Akademi Pendidikan Rusia telah mula bekerja untuk mewujudkan pusat data yang akan terlibat pengumpulan dan analisis maklumat mengenai keupayaan dan ciri-ciri psikologi dan intelektual kanak-kanak dan remaja moden.

Untuk memahami apa yang mereka ada - kanak-kanak moden, penyelidikan jangka panjang diperlukan. Kepintaran dan perkembangan mereka mesti dipantau dari zaman kanak-kanak hingga dewasa.

Inilah yang akan dilakukan oleh pusat data.

Semua kajian akan digabungkan menjadi pangkalan data tunggal, yang psikologi sekolah boleh digunakan pada bila-bila masa.

Dirancang untuk dibangunkan satu set ujian yang akan lulus standardisasi kebangsaan. Ini bermakna ujian akan diiktiraf dan diterima sebagai rujukan di seluruh negara. Kemudian mereka akan diserahkan kepada psikologi sekolah dengan penjelasan dan kunci, serta pakar yang berkaitan di tadika, universiti dan institusi pendidikan khusus menengah.

Seperti yang dinyatakan dalam Akademi Pendidikan Rusia, ujian akan menjadi soal selidik dan satu set tugas khusus untuk pemikiran logik, ruang dan figuratif, perhatian, ingatan, dan kecerdasan.

Projek ini diketuai oleh Akademik Akademi Pendidikan Rusia, Doktor Psikologi Sergey Malykh. Dia yakin bahawa pusat data All-Russian akan membolehkan anda mengenali dengan cepat trend umum terhadap perubahan dalam pemikiran dan perkembangan kanak-kanak moden, dan kebolehpercayaan akan agak tinggi.

Dianggap bahawa perkembangan psikolog dari RAO akan pergi ke institusi pendidikan pada awal tahun sekolah.

Dan pada tahun yang akan datang, pusat data akan memulakan pengumpulan maklumat pertama mengenai ciri-ciri psikologi dan tahap intelektual kanak-kanak sekolah dari setiap wilayah di Rusia. Pakar psikologi sekolah akan menghantar keputusan ujian ke pusat tunggal, di mana mereka akan mengumpulkan keputusan separa tahunan setiap enam bulan.

Berdasarkan penyelidikan, pusat data akan dapat membuat cadangan mengenai organisasi proses pendidikan kepada Kementerian Pendidikan, serta nasihat tentang organisasi rekreasi dan olahraga kanak-kanak ke jabatan serantau dan persekutuan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan