Rusia akan mengetatkan peraturan untuk mengamalkan kanak-kanak

Kementerian Pendidikan Rusia mengeluarkan cadangan kepada Kerajaan Persekutuan membuat peraturan pengangkatan di negara ini lebih ketat.

Keperluan, menurut ketua Kementerian Pendidikan Olga Vasilyeva, sudah lama terlambat - kini keluarga angkat tidak dipilih dengan sangat hati-hati di negara ini.

Sementara itu, pemilihan ibu bapa angkat yang lebih ketat akan membantu menangani masalah seperti kes keganasan dan pembunuhan di rumah angkat.

Kementerian Pelajaran telah menjalankan beberapa pemeriksaan ke atas insiden-insiden malang tersebut dan mendapatinya Pemilihan ibu bapa masa depan dalam semua kes adalah sangat cuai.

Ibu bapa angkat berpotensi hanya diperiksa secara rasmi, di atas kertas.

Olga Vasilyeva bercadang untuk mengurangkan bilangan anak angkat dan angkat dalam satu keluarga, menetapkan nombor had. Hari ini, setiap keluarga boleh mengambil sehingga lapan anak.

Ini terlalu banyak, menurut Kementerian Pendidikan. Ibu bapa angkat secara fizikal tidak mempunyai masa yang cukup untuk setiap anak.

Juga, pegawai pendidikan mencadangkan memperkenalkan pemeriksaan psikologi terperinci mengenai penerima dan penjaga masa depan.

Hari ini tidak ada pemeriksaan sedemikian, pihak berkuasa penjagaan dihadkan minta bantuan daripada ubat psikiatri bahawa calon calon tidak didaftarkan dan tidak memohon bantuan psikiatri.

Vasilyeva juga menyatakan ketidaksetujuannya dengan kebenaran baru-baru ini untuk pengangkatan dan penjagaan untuk orang Rusia yang dijangkiti HIV dan orang yang mengalami hepatitis. Pada pendapatnya, ibu bapa dengan diagnosis sedemikian menimbulkan bahaya untuk kehidupan dan kesihatan kanak-kanak.

Terdahulu, reformasi global pihak berkuasa penjaga dipanggil oleh ombudsman kanak-kanak, Anna Kuznetsova.

Dia memutuskan untuk mengambil langkah ini selepas satu siri peristiwa jenayah di wilayah Tatarstan, Moscow dan Smolensk, apabila ibu bapa angkat membunuh wad mereka secara brutal.

Cadangan Olga Vasilyeva dan jabatan-jabatannya dalam Kerajaan diterima dan dijanjikan untuk dipertimbangkan secepat mungkin.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan