Di Rusia, memutuskan untuk melindungi kanak-kanak daripada undang-undang sektarian baru

Timbalan Duma Negeri berfikir tentang melindungi kanak-kanak daripada pengaruh mazhab dan pergerakan agama yang merusak. Bagi kanak-kanak, jiwa yang tidak kuat dan tidak diselesaikan, kesan ini mungkin jumlahnya.

Satu pakej draf undang-undang telah disediakan oleh Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Majlis Persekutuan Elena Mizulina. Dia akan pergi ke ahli parlimen musim bunga ini.

Ia dirancang untuk meminda undang-undang "Pada Kebebasan Nurani dan Persatuan Agama".

Adalah diandaikan bahawa bagi penglibatan anak-anak di bawah mazhab akan ditubuhkan liabiliti jenayah serius.

Menurut Persatuan Pusat Rusia untuk Kajian Agama dan Sekte, di Rusia hari ini hingga lima juta orang terlibat dalam pelbagai persatuan. Terdapat kira-kira 80 sekte, jika kita bercakap tentang yang besar, dan kira-kira seribu - jika kita mengambil kira yang kecil yang beroperasi di bandar atau rantau tertentu.

Yang paling banyak diedarkan ialah "Hidup Iman", "Air Hidup", "Ark", "Saksi-Saksi Yehuwa", diikuti oleh Mormons, Hare Krishnas dan pengikut Vladimir Megre, yang disebut "Anastasians".

Menurut pakar, pada semua, pada tahap tertentu, terdapat manipulasi kesadaran, dan anak-anak dan remaja paling banyak dipengaruhi oleh manipulasi ini.

Yang paling berbahaya adalah golongan-golongan di mana terdapat tekanan psikologi dan keganasan, sementara mereka sering menyamar sebagai projek pendidikan, inisiatif kebudayaan dan sosial - inilah cara ahli Scientologists dan Moonies bekerja.

Menurut ahli sosiologi, kira-kira 500 ribu penganut sekte hari ini adalah kanak-kanak berusia di bawah 18 tahun, lebih daripada satu juta orang muda berusia lebih 18 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan