Di Rusia, mencadangkan untuk membatalkan peperiksaan

Di Duma Negeri ditawarkan membatalkan Ujian Negeri Bersepaduyang mana graduan sekolah lulus, dan menggantikannya dengan teknologi blockchain, yang akan membolehkan terlebih dahulu mengenal pasti semua bakat dan kecenderungan kanak-kanak untuk bimbingan kerjayanya.

Cadangan itu dibuat oleh Timbalan Ketua Jawatankuasa Duma Negeri Pendidikan dan Sains, Boris Chernyshov.

Surat yang sesuai, yang menggariskan nuansa langkah yang dicadangkan, telah dihantar kepada Menteri Pelajaran Olga Vasilyeva.

Peperiksaan, pada pendapat ahli parlimen, hanya ujian. Sistem ujian pengetahuan dicipta di Amerika Syarikat untuk menguji kualiti pendidikan kanak-kanak dengan ketidakupayaan mental.

Lebih-lebih lagi, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menurut Chernyshov, ia telah menjadi agak jelas bahawa USE tidak mencerminkan tahap pengetahuan sebenar, dan tiada kaitan dengan amalan, menjadi ujian teoritisYa, malah penyerahannya lebih menyerupai keganasan terhadap ibu bapa dan pelajar sekolah menengah.

Akan ada lebih banyak manfaat daripada kanak-kanak untuk negeri ini jika kanak-kanak belajar di universiti bukan dengan skor USE, tetapi mengikut bakat yang mereka ada: seseorang mempunyai kemahiran matematik, seseorang untuk perubatan, dan seseorang mungkin penyelidik atau pendakwa yang sangat baik, tetapi disebabkan kekurangan mata, Peperiksaan Unified State semestinya tidak akan dapat memasuki jabatan anggaran fakulti undang-undang universiti berprestij dalam realiti semasa.

Chernyshov mencadangkan menggunakan teknologi blockchain untuk mengenal pasti bakat di kalangan pelajar sekolah, yang akan menggabungkan tiga jenis data: keputusan ujian kaunseling kerjaya, data mengenai gred sekolah kanak-kanak dan maklumat tentang aktiviti sosial dan penyertaannya dalam kehidupan awam.

Oleh itu, Chernyshov percaya, kecenderungan individu setiap siswazah akan dikira dengan ketepatan matematik.

Universiti dalam pengambilan pemohon akan menggunakan maklumat e-sekolah, di mana setiap pelajar akan dimasukkan maklumat komprehensif.

Jika Kementerian Pendidikan meluluskan idea itu, ia akan dibincangkan di peringkat perundangan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan