Di Rusia, mereka bercadang untuk memperkenalkan buku Harry Potter ke dalam kurikulum sekolah.

Buku tentang wizard pemula Harry Potter semestinya termasuk dalam kurikulum sekolah dan belajar di sekolah.

Ini dinyatakan oleh penulis kanak-kanak Andrei Usachev - pengarang "Total dikte" pada tahun 2018. Dia membuktikan kenyataannya dengan fakta bahawa penulis J. Rowling sangat sesuai. masuk ke intipati pandangan dunia kanak-kanak moden, kerana mimpi mereka jauh lebih besar daripada peluang sebenar.

Penulis itu menyampaikan perwakilan Kementerian Pendidikan negara semasa siaran di stesen radio "Moscow Says".

Andrey Usachev menggesa para pegawai untuk memahami dan menghormati mimpi yang agak normal untuk kanak-kanak - menjadi ahli sihir, penyihir dan ahli silap mata yang berkuasa.

Di samping itu, kerja-kerja Rowling, mengikut Usachev, ditulis dengan baik dan menarik, dan oleh itu mungkin memenuhi syarat untuk pembelajaran sejagat di sekolah.

Harus diingat bahawa idea ini timbul bukan kali pertama.

Dua tahun lalu, Vladimir Petrov, seorang timbalan Dewan Undangan Negeri Leningrad, mengeluarkan cadangan yang sama kepada orang ramai. Beliau menegaskan bahawa Harry Potter layak menjadi sebahagian daripada kurikulum literatur di sekolah menengah dan menengah.

Tetapi ahli-ahli Kesatuan Penulis Rusia menentang idea itu. Mereka menjelaskan bahawa ia lebih berguna untuk anak-anak sekolah untuk belajar klasik Rusia, dan bukan cerita-cerita fiksyen tentang budak lelaki dengan tongkat sihir.

Sekarang, idea penulis Usachev telah mendapat sokongan, namun, setakat ini hanya di kalangan anak-anak itu sendiri dan ibu bapanya, yang telah berbicara dalam rangkaian sosial mengenai fakta bahawa mereka sangat gembira dengan prospek belajar kerja Rowling.

Pegawai-pegawai Kementerian Pendidikan masih berdiam diri.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan