Sijil kelahiran adalah sekeping kertas yang tidak perlu: di Rusia dicadangkan untuk menukar kepada pendaftaran elektronik kanak-kanak

Dalam masyarakat moden tidak lagi perlu mengeluarkan sijil kelahiran, ia akan menjadi lebih baik menggantikannya dengan rekod kelahiran elektronik.

Ini dinyatakan oleh Konstantin Noskov, ketua Kementerian Pembangunan Digital, Komunikasi dan Komunikasi Massa.

Apabila orang baru lahir, ibu bapa datang tempoh berjalan sekitar - bayi perlu mengeluarkan sijil kelahiran, membuat polisi perubatan, SNIL, mempunyai kad di klinik kanak-kanak.

Di samping itu, kanak-kanak perlu pergi dan mendaftar di tempat kediaman, ibu bapa mula mencipta modal bersalin, faedah perkhidmatan sosial dengan dokumen dan data pendaftaran. Semua ini memerlukan banyak masa, mengumpul berpuluh-puluh rujukan dan menunggu lama.

Untuk menyelamatkan ibu bapa baru dari kekecohan birokrasi semacam itu, Konstantin Noskov bercadang untuk membuat hanya satu dokumen penting - rekod kelahiran elektronik.

Atas dasarnya, semua organisasi yang diperlukan dan akan menyediakan perkhidmatan kepada ibu bapa. Sebagai contoh, berdasarkan rekod, Dana Pencen akan mengeluarkan matkapital, dan ibu hanya perlu datang dan mendapatkannya. Dengan cara yang sama, badan sosial akan menerima elaun, sama seperti anda boleh menerima kedua-dua SNIL dan polisi insurans perubatan.

Kepala Kementerian Komunikasi dan Media Massa menyampaikan usulnya kepada Dewan Persekutuan.

Beliau menegaskan bahawa inovasi tidak akan memerlukan sebarang pelaburan penting dari negeri inisebaliknya, ia akan menjimatkan wang, kerana untuk pendaftaran elektronik, tidak ada kertas dicetak dengan tanda air diperlukan, yang sering digunakan untuk dokumen kertas.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan