Alternatif kepada Mantu - tahun depan ubat baru akan muncul di Rusia untuk mendiagnosis tuberkulosis pada kanak-kanak

Pada tahun 2019, Rusia merancang untuk memulakan pengeluaran dadah, yang akan membolehkan mengesan tuberkulosis dalam kanak-kanak dengan ujian darah. Ini akan memudahkan kehidupan ramai keluarga yang, atas sebab-sebab tertentu, enggan membuat sampel Mantoux. Antara punca kegagalan yang paling biasa - sikap tidak bertoleransi terhadap dadah dan kepercayaan orang tua. Kanak-kanak yang tidak melakukan "butang" hanya akan menderma darah untuk dianalisis.

Anna Kuznetsova, Pesuruhjaya Hak Kanak-kanak di bawah Presiden Persekutuan Rusia, bercakap tentang perspektif sedemikian. Menurutnya, ibu bapa bayi yang tidak diberikan ujian Mantoux menghantar banyak aduan ke pejabat Ombudsman, kerana anak-anak mereka tidak boleh menghadiri tadika dan sekolah, mereka sering dinafikan pendaftaran untuk kesihatan anak kem kanak-kanakdalam sanatorium.

Terdapat alternatif kepada Mantoux hari ini, ia adalah persediaan yang diimport dari pengeluaran British T-SPOT.

Ia membolehkan analisis tanpa suntikan, hanya pada sampel darah bayi. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak biasa dan berpatutan. Kos penyelidikan mengenai batuk kering menggunakan T-SPOT sedang menghampiri kepada 7 ribu rubel.

Anna Kuznetsova membangkitkan isu ketersediaan diagnostik alternatif kepada Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial, kepada Kementerian Perindustrian dan Perdagangan. Para saintis dari syarikat saham gabungan Generium di rantau Vladimir memutuskan untuk menangani masalah diagnosis tuberculin di kalangan kanak-kanak.

Analogan dadah British T-SPOT telah pun dicipta, kerja padanya sedang siap. Pada awal tahun depan, dokumen untuk pendaftaran dana akan dipindahkan, selepas itu ubat akan pergi ke institusi perubatan. Ia dirancang bahawa ibu bapa dadah Rusia akan bebas sepenuhnya, penggunaannya akan dimasukkan ke dalam insurans perubatan wajib. Nah, kos ubat untuk perbendaharaan negeri akan menjadi beberapa pesanan magnitud yang lebih rendah daripada harga asal Inggeris.

Syarikat Vladimir yang sama beberapa tahun lalu dianugerahkan anugerah berprestij Perancis untuk pembangunan Diaskintest - ubat yang dimaksudkan untuk menggantikan Mantoux. Diaskintest telah lama digunakan di Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan