Di Rusia, terdapat satu lagi vaksin kanak-kanak wajib untuk menentang jangkitan maut

Kementerian Kesihatan Rusia mengumumkan keperluan untuk membuat perubahan ketara pada Kalendar Nasional pencegahan vaksinasi sehingga 2020.

Khususnya, ia dicadangkan untuk menambah senarai vaksinasi. vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik. Vaksin ini akan membantu melindungi kanak-kanak daripada meningitis, sepsis, radang paru-paru hemofilik berbahaya, yang sering membawa maut.

Hari ini, hanya kanak-kanak yang berisiko - mereka yang dilahirkan pramatang, kanak-kanak dengan status HIV-positif, kanak-kanak dengan kanser, dan sebagainya menerima vaksin ini.

Vaksinasi terhadap jangkitan hemophilic akan, seperti mana-mana vaksinasi mandatori, akan ditadbir. secara percuma.

Terdahulu, pakar-pakar Kementerian Kesihatan menyatakan keperluan untuk memperkenalkan vaksinasi ke dalam kalendar vaksinasi terhadap cacar air, jangkitan rotavirus ("selesema usus" yang sama).

Kedua-dua vaksin ini akan menjadi mandatori untuk semua orang dari 2020, keputusan telah dibuat dan tidak tertakluk kepada rayuan.

Dengan jangkitan hemofilik, persoalan ini baru diluluskan, tetapi Kementerian Kesihatan yakin bahawa ini vaksin juga akan diperkenalkan dari tahun 2020.

Vaksin tersebut dijalankan di kebanyakan negara di dunia sejak akhir tahun 90an.

Pakar mengatakan bahawa vaksinasi terhadap jangkitan hemofilik berkuat kuasa hanya jika ia dilakukan kepada kanak-kanak berumur 3 bulan. Kanak-kanak yang lebih tua sebenarnya tidak memerlukannya.

Sebelum ini, agak sukar untuk membuat vaksin terhadap jangkitan hemofilik yang mematikan di Rusia, dan vaksin itu perlu dibeli di luar negara.

Ia mengambil masa selama 15 tahun untuk para saintis Rusia membuat sendiri, vaksin domestik. Tidak lama lagi ia akan menghasilkan pengeluaran besar-besaran. Menjelang akhir tahun ini, pembebasan dadah akan diselaraskan.

Para saintis juga sedang menjalankan vaksin rotavirus baru.

Berbeza dengan analog asing, ia tidak akan mengandungi strain virus hidup, tetapi protein diubah suai secara genetik, sama dengan protein imuniti spesifik manusia.

Vaksin tersebut, menurut pakar, akan lebih diterima oleh anak-anak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan