Bayaran bersalin meningkat di Rusia

Mulai 1 Mei tahun ini pembayaran minimum semasa pergi cuti bersalin akan meningkat 8 ribu rubel dan kini melebihi 51 ribu rubel.

Ini disebabkan kenaikan gaji minimum pada skala nasional.

Dana Insurans Sosial Rusia menegaskan bahawa wanita yang pergi cuti bersalin akan menerima bayaran baru. dari 1 Mei 2018 dan seterusnya.

Mereka yang membuat senarai sakit pada bulan April, di bawah peningkatan pembayaran tidak akan jatuh.

Sebelum ini, jumlah elaun bersalin, yang dikenali sebagai "bersalin", adalah minima sama 44 ribu rubel 140 hari bercuti.

Hospital dibuat dalam perundingan wanita 30 minggu mengandung dengan kehamilan tunggal dan 28 minggu semasa kehamilan dua atau tiga kali ganda.

Biasanya jumlah elaun dikira bergantung kepada pendapatan wanita dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Menurut "Minimal" dari 1 Mei, manfaat akan dikira untuk mereka yang tidak mempunyai pendapatan pada 2017-2016, menurut Dana Insurans Sosial, dan mereka yang mempunyai gaji yang kecil. Mereka akan mendapat 51 ribu 380 rubel pada masa yang sama semasa menjalani cuti bersalin.

Keputusan untuk meningkatkan gaji minimum diambil di peringkat kerajaan. Hari ini upah minimum ialah 9489 rubel dan ini adalah 85% minimum sara hidup.

Sejak 1 Mei, sebagaimana yang dibayangkan oleh Kerajaan Persekutuan Rusia, Gaji minimum akan sama dengan minimum sara hidup. Saiznya akan melebihi 11 ribu rubel.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan