Rusia merancang untuk menyamakan kos makanan bayi

Harga untuk makanan panas di sekolah-sekolah dan tadika di kawasan-kawasan yang berbeza di Rusia sepatutnya dikurangkan kepada nilai tunggal. Dengan inisiatif sedemikian telah dibuat di Majlis Persekutuan.

Hari ini, kos makan tengah hari untuk kanak-kanak di institusi adalah dari 4 hingga 155 rubel. Julatnya terlalu besar. Di samping itu, tidak sepenuhnya jelas bagaimana anda boleh memberi makan anak-anak untuk makan malam dengan kos sebanyak 4 Rubel.

Senator mencadangkan untuk menerima pakai satu piawaian persekutuan tunggal, yang akan membayangkan kos makan tengah hari tunggal untuk anak sekolah dan kanak-kanak prasekolah di semua kawasan di negara ini. Di peringkat negeri, adalah mungkin untuk mengawal sekolah dan tadika tadika, serta pembekal produk, tidak menafikan piawaian yang ditetapkan.

Draf undang-undang mengenai pemakanan untuk kanak-kanak sekolah dan kanak-kanak prasekolah sudah siap, Akhbar Parlimen (media rasmi Negeri Duma) mengumumkan bahawa draf undang-undang akan dipertimbangkan pada masa akan datang.

Dokumen itu dibuat berdasarkan arahan Valentina Matvienko. Undang-undang itu dengan jelas menyatakan bahawa Kriteria pemilihan utama dalam pembelian negeri produk makanan bayi tidak akan menjadi harga, seperti sebelumnya, tetapi kualiti produk. Sebelum ini, dalam usaha mendapatkan produk murah, kadang-kadang berkualiti dan kadang-kadang basi telah dibeli. Banyak aduan daripada ibu bapa dan kanak-kanak dari pelbagai tempat di negara ini adalah bukti jelas tentang perkara ini.

Standard Persekutuan akan mengambilkira kriteria kualiti. Sekiranya inisiatif senator diguna pakai, harga makanan akan menjadi satu dan dikawal oleh kerajaan.

Penulis inisiatif itu menegaskan bahawa tidak ada yang akan memberi makan semua orang Rusia muda untuk 4 Rubles, kerana tidak ada yang merancang untuk menaikkan bar kebangsaan kepada 155 rubel (seperti di Moscow atau Modal Utara). Mengikut pengiraan awal harga makan tengah hari di sekolah atau tadika haruslah sekitar 60-70 rubel. Jumlah ini adalah optimum dan adil supaya kanak-kanak dapat memperoleh semua kualiti yang baik.

Senator telah membantah Kementerian Kewangan, di mana mereka percaya bahawa langkah itu akan diperlukan perbelanjaan awam tambahan dari belanjawan. Kerajaan Rusia percaya bahawa isu-isu makanan bayi di sekolah dan institusi prasekolah adalah antara yang paling penting dalam dasar sosial, dan oleh itu mereka menawarkan Kementerian Kewangan untuk tidak berhemat.

Adalah jelas bahawa langkah ini samar-samar, kerana di kawasan-kawasan di mana kanak-kanak masih makan tengah hari untuk 10-15 rubel, ibu bapa akan membantah meningkat kepada 60-70 rubel, tetapi ibu dan bapa, yang digunakan untuk membayar 150 rubel untuk makan tengah hari sekolah, akan bernafas dengan pelepasan. Oleh itu, kini dicadangkan untuk mengadakan perbualan penjelasan dengan ibu bapa, dan jika orang lain tidak faham bahawa mustahil untuk makan dan penuh dengan 4 rubel, maka perlu disampaikan kepada semua orang.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan