Manfaat untuk perumahan menengah: di Rusia ia dirancang untuk memperluaskan program gadai janji keutamaan untuk keluarga dengan anak-anak

Bank Rusia merayu kepada Kementerian Kewangan dengan permintaan memperluaskan program gadai janji keutamaan untuk keluarga dengan kanak-kanak.

Khususnya, ia dicadangkan untuk memperbaiki keadaan untuk sokongan tersebut supaya hipotek menjadi lebih menarik dan berpatutan. Untuk melakukan ini, bankers menawarkan untuk melanjutkan program negeri. bukan sahaja untuk pangsapuri di bangunan baru, tetapi juga untuk perumahan menengah, serta mengurangkan bayaran pendahuluan dengan ketara.

Setakat ini, menurut pakar kewangan, program negara yang diwujudkan untuk merangsang kesuburan tidak menjejaskan pasaran pinjaman perumahan, atau kadar kelahiran. Sepanjang tahun lepas, hanya 4,500 pinjaman dikeluarkan di Rusia, yang merupakan penurunan di lautan di seluruh negara.

Sudah jelas bahawa pengembangan program pada "menengah" akan memerlukan perbelanjaan tambahan dari perbendaharaan negeri. Tetapi kita perlu bercakap bukan mengenai sokongan bank atau pemaju, tetapi mengenai sokongan keluarga, dan bagi mereka keadaan sedemikian akan menjadi lebih baik dan mudah.

Lebih daripada 20 institusi kewangan, yang berada di 30 bank teratas di Rusia, menyertai rayuan Kementerian Kewangan.

Program yang menerima nama "Gadai Janji Kanak-Kanak" di kalangan jurubank dan di kalangan rakyat, telah dilancarkan tepat setahun yang lalu. Bagi pembelian perumahan di bangunan baru dengan sokongan negeri, keluarga menerima pinjaman pada kadar 6% setahun. Satu syarat penting: bayi kedua atau ketiga harus dilahirkan dalam keluarga dari 1 Januari 2018. Musim panas lalu, melalui keputusan Presiden Rusia, program itu diedarkan kepada anak ketiga, keempat dan seterusnya.

Dan 12 bulan yang lalu telah menunjukkan bahawa kebanyakan keluarga Rusia yang mengambil gadai janji, berusaha untuk mengatur pinjaman untuk siap, bukan untuk perumahan dalam pembinaan. Dan kerana program pinjaman keutamaan tidak kelihatan menarik kepada mereka, terutama jika terdapat dua, tiga atau lebih anak dalam keluarga. Kanak-kanak besar perlu memasuki pangsapuri siap, dan tidak menunggu sehingga dibina, dimasukkan ke dalam operasi, sementara itu akan diperbaiki.

Di pasaran perumahan menengah, pinjaman secara tradisinya lebih mahal, serta kadarnya. Oleh itu, perbelanjaan kerajaan untuk subsidi pinjaman tersebut untuk keluarga dengan anak-anak akan meningkat.

Ansuran pertama pada gadai janji keutamaan hari ini ialah 20%. Bankir dalam surat kepada Kementerian Kewangan mencadangkan untuk mengurangkannya kepada 15%.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan