Dokumen pertama: Rusia mula mengeluarkan sijil kelahiran di hospital bersalin

Sijil kelahiran anak adalah dokumen pertama yang membolehkan ibu bapa mengeluarkan elaun, mendaftarkan bayi, mengeluarkan polisi insurans perubatan dan mendaftar dengan klinik kanak-kanak.

Untuk menyelamatkan ibu bapa dari perjalanan yang tidak perlu ke pejabat pendaftaran atau MFC, mengeluarkan sijil kelahiran bermula di beberapa hospital bersalin.

Walaupun perkhidmatan ini diperkenalkan sebagai eksperimen di 13 hospital bersalin di Moscow.

Di rumah keluar, ibu bapa di sana menyerahkan bukan sahaja pakej merah jambu atau biru dengan bayi, tetapi juga kad pengenalannya yang pertama.

Kesukaran utama terletak, cukup aneh, di ibu dan ayah sendiri.

Untuk membuat dokumen sedemikian masih di hospital, ibu bapa mesti, dalam masa beberapa hari selepas penghantaran. memutuskan nama anak itu. Iaitu, dengan ini sering terdapat masalah besar.

Walau bagaimanapun, Muscovite telah menghargai inovasi. Kerajaan Persekutuan Rusia percaya bahawa pengalaman ini tidak lama lagi akan dilanjutkan ke kawasan lain di negara ini.

Untuk mendapatkan sijil yang betul di hospital bersalin, wanita yang sedang bekerja hendaklah menulis permohonan mengenai bentuk khas yang akan diberikan kepadanya sebaik sahaja kelahiran, serta menyediakan pasport asal - suami sendiri dan suaminya.

Anda juga perlu mengambil sijil perkahwinan dengan anda ke hospital bersalin. Sijil perubatan mengesahkan fakta kelahiran seseorang yang baru, doktor akan melampirkan diri mereka sendiri.

Perjanjian kerjasama telah dicapai dengan MFC dan Pejabat Persekutuan Pejabat Pendaftaran Sivil.

Perkhidmatan baru di rumah bersalin di negara ini akan muncul secara beransur-ansur, dan oleh itu wanita hamil dinasihatkan terlebih dahulu untuk menghubungi institusi kebidanan yang terpilih dan menjelaskan sama ada mereka boleh mengeluarkan sijil kelahiran kepada anak tersebut di tempat kejadian.

Terdahulu dilaporkan bahawa sijil kelahiran itu dirancang untuk digantikan dengan rekod kelahiran elektronik, yang akan memberi akses kepada semua manfaat dan perkhidmatan negeri dan perbandaran. Tetapi pada masa ini, isu bukti digital telah ditangguhkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan