Rusia mula memberi vaksin terhadap selesema

Lebih separuh daripada wilayah Rusia mula mendapat tembakan flu. Menjelang 1 September, vaksin dirancang untuk diedarkan di semua rantau.

Rospotrebnadzor menyatakan bahawa gelombang pertama insiden influenza dan ARVI akan berlaku pada pertengahan bulan September. Wabak berasingan jangkitan virus akut telah diperhatikan di beberapa kawasan, tetapi terlalu awal untuk bercakap mengenai selesema, kata pakar.

Di kawasan di mana insiden secara tradisinya lebih tinggi, vaksin mula bermula dari 20 hingga 20 Ogos. Kawasan tersebut termasuk Buryatia, Udmurtia, Republik Mordovia. Di Primorye dan Siberia, vaksin selesema akan bermula dari 1 September. Wilayah pusat untuk sebahagian besar juga akan memulakan vaksinasi dari hari pertama musim gugur.

Disebabkan percambahan vaksin, kadar kematian akibat selesema telah dikurangkan lebih daripada 60%, kata Rospotrebnadzor. Dan kejadian virus berbahaya itu sendiri telah menurun dengan ketara.

Doktor mengatakan bahawa vaksinasi pada akhir Ogos - awal September - Ini adalah pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang dewasa.. Ini disebabkan oleh fakta bahawa antibodi selepas pentadbiran vaksin dalam badan tidak dibentuk dengan segera, tetapi hanya dalam masa 2.5-3 minggu.

Kanak-kanak yang menghadiri tadika dan sekolah akan divaksinasi di tempat sekolah atau pendidikan pra-sekolah. Bayi yang belum menghadiri tadika, boleh ditanam di klinik kanak-kanak di tempat kediaman.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia menekankan bahawa kanak-kanak dari enam bulan hingga lima tahun, wanita hamil, orang dewasa dengan penyakit sistem kardiovaskular dan organ pernafasan, orang yang bersara lebih daripada 65 dan pekerja kesihatan berisiko untuk komplikasi teruk influenza.

Mereka akan ditawarkan tembakan flu percuma terlebih dahulu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan