Rusia memulakan persediaan untuk musim selesema

Di rantau Rusia mula mengalir kumpulan pertama vaksin flu.

Kebanyakan dos adalah bertujuan untuk imunisasi percuma sebagai sebahagian daripada Jadual Imunisasi Kebangsaan. Sekarang vaksin diedarkan ke klinik dan hospital.

Menjelang akhir bulan September, ia dirancang untuk memberi vaksin lebih daripada separuh daripada penduduk dewasa dan mencapai sekurang-kurangnya 80% kanak-kanak.

Siapa yang patut mendapat suntikan percuma? Semua bayi yang berusia 6 bulan, kanak-kanak prasekolah dan pelajar sekolah, serta pelajar. Dari orang dewasa, pekerja pengangkutan, pendidikan, doktor, perumahan dan perkhidmatan perkauman, pesara berusia 60 tahun, draf, dan wanita hamil akan dapat bergantung kepada vaksinasi percuma.

Bagi kanak-kanak dan wanita hamil akan menggunakan jenis vaksin khas - vaksin yang tidak aktif yang tidak mengandungi pengawet.

Pada tahun ini, ahli epidemiologi meramalkan ketegangan influenza yang agak teruk, yang telah bermutasi berbanding musim sebelumnya.

Oleh itu, antibodi pelindung terhadap strain berikut dimasukkan dalam vaksinasi jatuh ini:

A / Michigan / 45/2015 (H1N1) pdm2009;

A / Singapura / INFIMH-16-0019 / 2016 (H3N2);

B / Colorado / 06/2017 (garisan B / Victoria / 2/87).

Walaupun di wilayah Rusia kejadian ARVI jauh dari tahap wabak, virus flu tidak diketahui sama sekali. Tetapi anda perlu disuntik terlebih dahulu, supaya imuniti mempunyai masa untuk "menguasai" antibodi yang diperkenalkan terhadap patogen.

Perlu diperhatikan bahawa vaksin selesema bukan jaminan bahawa penyakit itu tidak akan berlaku. Tetapi kanak-kanak dan orang dewasa yang diberi vaksin mengalami selesema kurang kerap dan lebih mudah, kebarangkalian komplikasi berbahaya selepas selesema (yang pada kenyataannya harus paling dikhuatiri) dalam vaksin tidak melebihi 5%, sementara untuk kebarangkalian kemungkinan komplikasi adalah 85%.

Tambahan dijadualkan pada 1 November 2018.

Pelajar akan diberi vaksin di poliklinik universiti dan sekolah teknikal, kanak-kanak yang menghadiri sekolah dan tadika - di tempat pengajian dan pendidikan pra-sekolah. Kanak-kanak yang tidak menghadiri tadika perlu diberi vaksin di klinik kanak-kanak di mana kanak-kanak diperhatikan di tempat kediaman.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan