Kawalan kualiti global makanan bayi bermula di Rusia

Roskokachestvo dan Kementerian Perindustrian dan Perdagangan memulakan pemeriksaan bersama mengenai formula susu bayi. Walaupun ia datang kepada pemakanan untuk yang paling kecil - untuk kanak-kanak dari 0 hingga 6 bulan.

Campuran 20 jenama julat harga yang berbeza telah dibeli - daripada 200 rubel hingga 1,500 rubel setiap pek.

Ia dirancang untuk menguji setiap campuran untuk pematuhan dengan 60 petunjuk.

Pertama sekali, pakar-pakar ini berhasrat untuk menentukan sama ada makanan bayi mengandungi apa yang tidak sepatutnya pada dasarnya - kekotoran dan pengawet. Perhatian akan dibayar kepada kandungan minyak sayuran, serta syarat-syarat pengangkutan barangan - sama ada campuran itu merosot sepanjang perjalanan dari pengilang ke kaunter kedai dan farmasi.

Rujukan makanan bayi, berkata dalam Roskoschestvo, tidak boleh mengandungi antibiotik, pengawet, komposisi mikrobiologi harus selamat untuk bayi. Dalam diet tidak boleh gula, kolesterol.

Di atas penyelidikan akan bekerja beberapa lusin pakar makmal jabatan.

Keputusan akan diumumkan tidak lama lagi. Roskachestvo dan Kementerian Perindustrian dan Perdagangan akan menjadi Penilaian semua-Rusia campuran kualiti, serta penarafan berasingan di mana makanan bayi akan ditempatkan diisih mengikut sifat yang berguna.

Tidak ada rahsia lagi bahawa campuran yang benar-benar berkualiti tinggi mungkin sia-sia jika kandungan vitamin dan mineral yang ditunjukkan pada bungkusan itu tidak benar. Oleh itu, ia telah memutuskan untuk memeriksa kuantiti sebenar dalam setiap sampel yang dibeli.

Penilaian dijangka pada pertengahan Disember atau sedikit lebih awal. "Mengenai Krokhe" memantau keadaan dan akan menerbitkannya secara penuh..

Sementara itu, ibu bapa mengharapkan pakar membuat kesimpulan, pakar Roskoschestvo mengingatkan anda bahawa apabila memilih formula bayi, anda harus ingat kategori umur, dan juga mengelakkan membeli campuran protein tinggi. Kehadiran minyak sayuran dalam kuantiti tertentu boleh diterima, tetapi gula dan pewarna tidak dibenarkan.

Kesan pilihan makanan bayi yang salah boleh menjadi tindak balas alahan pada bayi. Itulah sebabnya ia wajar Dapatkan perundingan pediatrik secara bersemuka sebelum memilih campuran.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan