Rospotrebnadzor mengawal suhu di institusi kanak-kanak

Pakar dan pakar Rospotrebnadzor mengambil alih kawalan keadaan suhu di institusi kanak-kanak - sekolah, tadika, poliklinik, dll. Langkah sedemikian telah matang sehubungan dengan bermulanya cuaca sejuk.

Pakar dalam masa dua minggu berhasrat untuk melawat semua institusi di mana terdapat anak-anak, dan belanja penilaian piawaian kebersihan suhu udara, periksa kesihatan sistem pemanasan.

Kepala institusi kanak-kanak diwajibkan untuk mematuhi peraturan sanitasi tertentu untuk menjaga kesehatan anak-anak di tempat mereka.

Mengikut undang-undang, di institusi prasekolah (tadika, kelas pembangunan awal, bahagian untuk kanak-kanak prasekolah), suhu udara pada musim sejuk sepatutnya berada dalam lingkungan 21-23 darjah Celsius. Di bilik di mana kanak-kanak tidur pada jam yang tenang, di bawah - pada tahap 19-20 darjah. Di sekolah, suhu harus dikekalkan pada 18-24 darjah.

Di hospital kanak-kanak dan sanatorium kanak-kanak sepanjang tahun, adalah disyorkan untuk mengekalkan suhu pada tahap 20-26 darjah. Di ruang permainan yatim piatu mestilah sedikit di bawah 20 darjah. Di institusi yang tinggal kanak-kanak kurang upaya - 20-22 darjah haba.

Pakar Rospotrebnadzor mengingatkan kita bahawa semasa musim sejuk berbahaya virus menyebar terutamanya dengan cepat dalam kumpulan kanak-kanak tertutup. Semakin tinggi suhu udara di dalam bilik, yang jangkitan jisim yang lebih tinggi.

Itulah sebabnya had atas julat suhu dibatasi oleh nilai had. Di bawah suhu yang disyorkan, juga, tidak boleh jatuh, sebaliknya kanak-kanak mungkin membeku dan menahan sejuk.

Para pemimpin institusi kanak-kanak menerima surat dengan cadangan pegawai saniter.

Sebagai tambahan kepada suhu udara, mereka sangat disyorkan untuk memberi perhatian kepada kelembapan udara (semakin lembab, kemungkinan penyebaran virus, jangkauan yang disarankan adalah 50-70%). Ia juga disyorkan untuk menyiarkan lebih banyak bilik permainan, bilik tidur dan bilik darjah.

Ibu bapa atau datuk nenek boleh melaporkan pelanggaran suhu sanitasi di institusi tertentu di hotline pejabat wilayahnya Rospotrebnadzor. Untuk mencari nombor telefon yang sepadan, anda perlu menentukan dalam carian Internet nama rantau selepas perkataan "Rospotrebnadzor". Nombor telefon untuk panggilan disenaraikan di halaman utama semua laman jabatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan