Jangan makan kanak-kanak ini: Rospotrebnadzor telah menyusun kedudukan makanan yang paling berbahaya kanak-kanak

Pakar Rospotrebnadzor menyusun penarafan untuk ibu bapa barang yang paling berbahayayang sangat kerap suka merawat kanak-kanak.

Keinginan untuk memberi kesenangan kepada anak, memanjakan atau menggalakkannya, membawa kepada berat badan yang berlebihan, obesiti pada usia yang sangat awal, kepada perkembangan alergi yang teruk, serta penyakit saluran gastrousus.

Tidak lama kemudian, kanak-kanak ini mula mengalami gangguan endokrin yang memberi kesan kepada keseluruhan kerja semua organ dan sistem, dan pada masa dewasa, masalah kesihatan reproduktif boleh bermula.

Untuk mengelakkan akibat sedemikian rupa untuk kesihatan anak-anak lelaki dan anak-anak lelaki tercinta anda, pegawai kesihatan menyarankan Sepenuhnya tidak termasuk dari diet anak-anak makanan dan makanan.

Penarafan dibuat oleh tahap kecederaan menurun, iaitu, kedudukan teratas di dalamnya adalah yang paling berbahaya bagi kanak-kanak:

  • Gula-gula kapas

Ia pada asasnya adalah sirap gula yang dicampur dengan pewarna. Ia berbahaya dari sudut pandangan perkembangan diabetes dan obesiti.

  • Popcorn

Walaupun pengeluar meletakkan barang mereka sebagai "popcorn", sebenarnya ia adalah produk yang kaya dengan lemak transgenik dan garam.

Menyebabkan alahan teruk, mempunyai kesan kumulatif.

  • Lollipops

Ini merujuk kepada gula-gula terang dengan pewarna, serta gula-gula - "pop", mengunyah marmalade, dll.

Manis semacam itu bukan sahaja meningkatkan risiko karies, tetapi juga boleh menyebabkan mutasi DNA beberapa sel, misalnya, seks, kerana ia mengandungi pewarna berbahaya dan agresif.

  • Mengunyah gula-gula

Semua orang tahu tentang kemudaratan permen karet - perkembangan jus gastrik semasa mengunyah meningkatkan kemungkinan mengembangkan gastritis dan bahkan maag peptik perut dan esofagus. Gula tertelan sering menyebabkan halangan usus.

  • Goreng Perancis

Ini adalah satu lagi produk yang lazat, tetapi sangat tidak sihat, yang meletakkan kedua selepas popcorn dalam kandungan lemak transgenik.

  • Makanan segera

Dalam shawarma atau anjing panas, dibeli di jalan atau di rantai makanan segera, agak kerap terdapat produk yang telah lama dimanjakan. Ini boleh menyebabkan keracunan makanan teruk.

  • Ais krim

Pakar Rospotrebnadzor menganggapnya lebih berbahaya. Tetapi perlu difahami bahawa ini bukan mengenai semua ais krim di dunia.

Es krim berkualiti tidak dilarang. Tetapi 95% daripada apa yang dijual di sebuah kedai di bawah nama ais krim hari ini terdiri daripada lemak sayuran. Ia adalah mustahil untuk memberi produk tersebut kepada kanak-kanak.

  • Cip dan keropok

Tidak perlu berfikir bahawa ini adalah kentang dan roti. Cip dan keropeng tidak ada kaitan dengan kentang atau roti.

Ini adalah gudang sebenar, pewarna dan bahan tambahan makanan, dari mana alahan, penyakit sistem endokrin, dan berat badan berlebihan.

  • Minuman berkarbonat

Sebilangan besar gula di dalamnya membuatkan kanak-kanak berasa lapar. Jika anda minum banyak air limau, kanak-kanak itu mula kehilangan rizab kalsium semulajadi, yang bukan merupakan kesan terbaik pada keadaan sistem tulangnya.

Sekiranya anda masih mahu memberikan sesuatu kanak-kanak dari senarai di atas, doktor sanitasi mengesyorkan buat hidangan ini sendiri - Shawarma buatan sendiri atau kerepek kentang yang dimasak di dalam ketuhar boleh sangat lazat dan sihat, dan limun dengan sempurna digantikan dengan kompot buatan sendiri.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan