Rospotrebnadzor melaporkan limpahan penyakit selesema di negara ini

Rusia menyerang jangkitan virus. Rospotrebnadzor Persekutuan Rusia hari ini melaporkan bahawa ambang wabak bagi kejadian influenza dan ARVI melebihi melebihi 23 kawasan di negara ini. Hanya seminggu yang lalu, kira-kira 13 kawasan mempunyai selesema, yang bermaksud itu penyakit ini merebak dengan cepat.

Sesetengah kawasan mengalami lebih banyak daripada yang lain - ambang epidemiologi di Wilayah Sverdlovsk, di Yakutia, di Wilayah Autonomi Yahudi, di Buryatia dan Altai hampir 100% lebih tinggi.

Satu daripada setiap tiga pesakit dengan ujian makmal mendedahkan kehadiran virus influenza AH1N1, dan AH3N2 dijumpai dalam 27% daripada kes. Virus Influenza B dikesan dalam 1% kes.

Terdahulu, pekerja Institut Virologi yang dinamakan selepas Ivanovsky RAMS melaporkan bahawa di Rusia virus pandemik pdm09 kembaliboleh menyebabkan komplikasi yang serius, terutamanya pada kanak-kanak dan orang tua. Maklumat ini telah disahkan, tetapi orang yang menerima vaksin selesema tidak perlu takut - mereka ada Virus pandemik tidak akan menyebabkan komplikasi.

Peningkatan yang ketara dalam kejadian itu telah direkodkan di wilayah Rusia yang lain - di wilayah Ulyanovsk dan Tambov, di Tatarstan, di wilayah Penza dan Samara, di Moscow dan rantau Moscow, di rantau Leningrad, di rantau Stavropol, di Primorsky Krai.

Menurut statistik perubatan, kanak-kanak yang selalunya dijangkiti selesema adalah dari 3 hingga 6 tahun, dan juga dari 7 hingga 14 tahun, iaitu, menghadiri sekolah, tadika, bahagian dan institusi pendidikan tambahan.

Pakar Rospotrebnadzor mengingatkan ibu bapa bahawa sekarang tidak perlu mengambil anak-anak ke tempat-tempat yang sesak, ke pusat membeli-belah, dan tanpa memerlukan hospital dan klinik. Adalah penting untuk mengalihkan bilik di mana terdapat banyak kanak-kanak, di sekolah-sekolah dan tadika harus menjalankan "penapis" pagi setiap hari - semua dengan syak wasangka SARS atau influenza perlu dihantar ke rumah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan