Di zon risiko: Rospotrebnadzor memberi amaran wabak masa depan

Bandar-bandar Rusia yang akan menjadi tuan rumah Piala Dunia FIFA 2018 berisiko tinggi untuk kejadian campak.

Doktor kebersihan memberi amaran kepada Rusia mengenai perkara ini.

Terdapat risiko besar untuk mendapat sakit kerana fakta bahawa ribuan orang asing akan tiba di bandar-bandar ini, termasuk dari negara-negara di mana kejadian campak semakin meningkat.

Oleh kerana risiko yang tinggi yang didedahkan oleh kanak-kanak, Rospotrebnadzor sangat mengesyorkan melawat seorang pakar kanak-kanak dengan seorang kanak-kanak, menderma darah untuk antibodi campak, memeriksa imuniti pada kanak-kanak dan imunisasi mereka.

Di Rusia pada keseluruhannya, kejadian campak meningkat 4.5 kali berbanding tahun lepas. Kebanyakan semua orang (kebanyakannya kanak-kanak) jatuh sakit di Moscow dan Wilayah Moscow, di Dagestan, di Republik Chechen.

Infeksi Korea berleluasa di beberapa negara Eropah - insiden itu meningkat tiga kali ganda di England, Greece, Jerman, Romania, Itali, Serbia, Perancis dan Ukraine.

Serbia dan Ukraine telah melaporkan kes campak dengan komplikasi yang teruk. Di setiap negara ini, lima kematian dicatatkan.

Sebab kenaikan kejadian campak, menurut pemeriksa kebersihan, adalah liputan rendah imunisasi rutin.

Campak adalah penyakit virus berbahaya yang disebarkan seperti influenza atau ARVI, udara.

Ia hanya memberi kesan kepada mereka yang tidak kebal terhadap virus. Selalunya, kanak-kanak mati akibat komplikasi, di mana luka paling biasa sistem saraf pusat, serta radang paru-paru.

Pastikan bayi tidak dijangkiti vaksin akan membantu. Ia dibuat secara percuma.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan