Jaga kanak-kanak: Rospotrebnadzor memberi amaran tentang pengaktifan kutu kerana keadaan cuaca

Rospotrebnadzor diterbitkan amaran rasmi - di semua kawasan di negara ini kerana cuaca yang luar biasa untuk bulan Jun kutu diaktifkan.

Bagi orang, cuaca tidak begitu selesa - hujan di kebanyakan subjek Persekutuan melebihi norma, dan matahari dan haba tidak mencukupi. Tetapi untuk kutu cuaca ini sangat menguntungkan, mereka secara aktif melipatgandakan dan mengalami kelaparan yang teruk.

Pada awal bulan Jun, lebih 220 ribu orang berpaling ke hospital dan klinik di negara ini yang mengadu gigitan arthropod agresif. Lebih daripada 57 ribu daripadanya adalah kanak-kanak.

Borreliosis bawaan dan ensefalitis telah dikenalpasti di beberapa wilayah. Penyakit ini, yang menyebabkan tungau virus, boleh membawa maut atau mempunyai akibat yang sangat serius untuk kesihatan anak pada masa akan datang.

Rusia juga dilancarkan hotline untuk pencegahan penyakit yang disebarkan dengan gigitan cincin. Doktor kebersihan menjawab soalan-soalan. Di setiap rantau, terdapat telefon talian tetap di pejabat wilayah Rospotrebnadzor.

Pakar mengingatkan ibu bapa bahawa anak-anak yang pergi ke taman atau ke hutan harus dipakai dengan betul - pakaian haruslah seawal mungkin.

Anda boleh dan harus menggunakan khas ubat anti-tick.

Selepas berjalan kaki, tubuh anak, leher dan kulit kepala harus diperiksa. Sekiranya tanda kutip didapati, alih keluar dan hubungi Perkhidmatan Persekutuan atau poliklinik di tempat kediaman.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan