Rospotrebnadzor telah menafikan maklumat mengenai jeruk jeruk yang dijangkiti virus selesema

Dalam rangkaian sosial pada hari terakhir maklumat penyebaran virus itu Mandarins dari China boleh menjadi sangat berbahaya untuk kanak-kanak.sejak parti besar mereka dibawa ke Rusia, dijangkiti virus influenza yang tidak mempunyai vaksin.

Rospotrebnadzor tidak dapat menjawab soalan-soalan ibu bapa yang ketakutan, dan hari ini jabatan itu secara rasminya menafikan maklumat ini, menyatakan bahawa para ibu dan bapa dapat dengan aman memberikan tangerine kepada anak-anak mereka, kerana tidak ada virus di dalamnya dan tidak boleh ada.

Virus flu hanya boleh dihantar dari orang ke orang. Dia tidak boleh wujud di dalam buah-buahan atau sayur-sayuran - genomnya tidak akan membenarkannya pada dasarnya.

Virus influenza hanya disebarkan melalui titisan udara. Sumber maklumat yang merebak seperti "karut" dalam Rospotrebnadzor dipanggil meragukan, dan menyatakan keyakinan bahawa kes-kes seperti penghantaran dalam messenger segera dan rangkaian sosial harus dihukum di bawah undang-undang jenayah.

Pakar-pakar jabatan itu mengingatkan bahawa baru-baru ini satu wabak telah mengamuk di Rusia - epidemik berita palsu. Tahun lepas, ibu bapa negara menerima mesej berikut:

  • mengenai kanak-kanak mati yang didapati tanpa buah pinggang;
  • mengenai penambahan kepada pencen;
  • mengenai jarum daripada jarum suntik dengan virus HIV, yang mana kanak-kanak dicabut dalam pengangkutan;
  • mengenai maniak yang bertugas di sekolah-sekolah di hampir setiap bandar di negara ini.

Sukar untuk mengatakan siapa dan mengapa perlu membuat panik, mengelirukan orang, menimbulkan keraguan. Di Rospotrebnadzor disyorkan semak maklumat tersebut. Untuk melakukan ini, anda boleh menghubungi pentadbiran wilayah jabatan mereka, polis atau perkhidmatan sosial.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan