Ibu bapa mahu melarang maklumat mengenai kesihatan kanak-kanak

Ibu dan ayah Rusia mahu undang-undang mewajibkan memindahkan maklumat mengenai keadaan kesihatan anak-anak mereka, mengenai penyakit dan masalah yang ada pada pekerja sekolah dan tadika. Hari ini, setiap ibu, bapa, ibu bapa dan penjaga yang mengamalkan mempunyai hak untuk berdiam diri mengenai diagnosis anak-anak, jika mereka tidak mahu orang luar tahu mengenainya.

Rang undang-undang yang sama telah dibincangkan pada mesyuarat jawatankuasa yang relevan mengenai perlindungan kesihatan Duma Negeri Persekutuan Rusia.

Adalah diandaikan bahawa pendedahan maklumat ini adalah perlu bagi kanak-kanak untuk mewujudkan keadaan yang betul dan optimum untuk belajar, supaya rancangan individu untuk aktiviti fizikal dan rehat dikembangkan.

Hari ini sering terjadi peristiwa tragis yang berkaitan dengan kematian kanak-kanak dalam kelas pendidikan jasmani, dengan berlakunya penyakit mematikan akibat beban pendidikan dan pekerjaan ekstra kurikuler kanak-kanak. Pakar percaya bahawa terdapat kes-kes seperti ini jika staf pengajar dan doktor sekolah mempunyai jumlah maklumat yang diperlukan tentang status kesihatan pelajar ini atau murid murid atau tadika.

Rang undang-undang itu dirancang untuk diguna pakai dalam sesi pleno yang sudah ada pada sesi parlimen musim semi ini. Ia harus menjadi salah satu dokumen struktur program Perubatan Sekolah, yang mana Kementerian Kesihatan, Kerajaan dan Kementerian Sains dan Pendidikan sedang melaksanakan. Untuk menahan orang tua maklumat dan penyakit kanak-kanak liabiliti pentadbiran boleh dimasukkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan