Ibu bapa memberitahu subjek di sekolah Rusia mengajar yang paling teruk

Ibu bapa Rusia mengambil bahagian dalam kaji selidik itu, yang dikendalikan oleh pakar-pakar dari Barisan Popular All-Russian Popular dan pakar Yayasan Pendidikan Sumber Nasional. Tujuan kajian ini adalah pengenalan masalah dalam pendidikan sekolah moden. Secara keseluruhannya, 1600 orang ibu bapa dari sekolah-sekolah dari 84 wilayah negara mengambil bahagian dalam tinjauan itu.

Ibu dan ayah bertanya kualiti pengajaran apa subjek sekolah hari ini meninggalkan banyak yang diinginkan. Kebanyakan ibu bapa menyatakan bahawa paling teruk di Rusia diajar bahasa asing.

Sekitar 42% daripada ibu dan bapa mengatakan bahawa kurang mengajar anak sains komputer merekadan hampir seperti kebanyakan ibu bapa (40%) mengeluh pengajaran miskin dalam kurikulum sekolah fizik, kimia dan biologi. 35% daripada bapa dan ibu mencatatkan pengajaran lemah seperti subjek yang diperlukan hari ini sebagai ekonomi.

62% daripada ibu bapa mengatakan bahawa sekolah-sekolah moden Rusia pada umumnya tidak memberikan perhatian yang cukup kepada kelas-kelas praktikal, terhad kepada pembentangan pengetahuan teoritis. Dengan ketiadaan amalan, eksperimen, teori untuk masa yang lama dalam minda kanak-kanak tidak berlama-lama, dan oleh itu kualiti pengetahuan, khususnya, dalam fizik dan kimia, jauh lebih rendah hari ini.

Kekurangan latihan praktikal dan kerja yang praktikal membawa kepada hakikat bahawa lebih sukar bagi anak-anak untuk mengamalkan pengetahuan apa pun - dan ini berlaku untuk semua bidang kehidupan.

Kepada soalan itu apa mata pelajaran mengajar dengan baik, ibu bapa menyatakan bahawa ini adalah dunia. Hampir separuh daripada ibu dan bapa mengatakan bahawa pelajar sekolah menengah mengajar pendidikan jasmani. 47% ibu bapa yang dikaji menyatakan kualiti pengajaran seni dan muzik yang berkualiti tinggi. 43% ibu bapa memuji guru bahasa dan kesusasteraan Rusia.

Pakar bertanya tentang pendapat ibu bapa mengenai kemungkinan pembaharuan dan peningkatan pendidikan. Kepada soalan itu apa yang perlu dilakukan di sekolah untuk meningkatkan kualiti pendidikan, ibu bapa menjawab bahawa adalah perlu untuk membina sistem bimbingan vokasional, kerana hari ini bahkan lulusan sekolah tidak lama sebelum ujian mempunyai idea yang buruk tentang siapa mereka ingin melihat diri mereka di masa depan. Kami juga memerlukan kelas tambahan dalam bahasa asing, pilihan bebas dalam subjek, serta kelas di mana kanak-kanak akan diajar seni bercakap dan perbincangan awam.

Para pakar ONF menghantar hasil tinjauan kepada Kerajaan Rusia dan Kementerian Sains dan Pendidikan untuk semakan. Mereka berharap pendapat ibu bapa akan menjadi asas perubahan perundangan dalam kurikulum.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan