Ibu bapa bayi dengan jangkitan HIV telah mengisytiharkan diskriminasi terhadap kanak-kanak

Lebih daripada 55% ibu bapa angkat yang membesarkan kanak-kanak yang didiagnosis dengan jangkitan HIV, menuntut diskriminasi di Rusia. Mereka mendakwa menghadapi hampir mana-mana - di klinik, di tadika dan sekolah.

Hasil kajian ini telah dibentangkan oleh yayasan yayasan KIDS +. Data itu datang ke Dewan Awam Persekutuan Rusia, di mana mereka bercadang untuk memberi perhatian khusus.

Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan HIV di negara ini hidup di sekelilingnya 10 ribu orang. Kira-kira 800 kanak-kanak dengan diagnosis seperti itu, menurut Kementerian Kesihatan, berada di rumah anak yatim piatu dan rumah bayi. Kira-kira 23% kanak-kanak diurus oleh saudara-mara mereka sendiri, manakala yang lain tinggal dalam penjagaan angkat.

Separuh daripada ibu bapa dan penjaga mendakwa bahawa seorang kanak-kanak dengan diagnosis seperti ini secara kerap didiskriminasi, dan di antara mereka yang perlu memahami intipati masalah - 46% daripada ibu bapa mengatakan bahawa doktor melanggar hak kanak-kanak, dan yang lain memberi perhatian kepada apa yang guru dan pendidik.

Antara mereka yang tidak pernah mengalami diskriminasi, kebanyakan ibu bapa yang menyembunyikan diagnosis anak.

Selalunya, kanak-kanak diskriminasi dan melanggar hak mereka di kemudahan kesihatan, di tempat kedua adalah kem musim panas dan sanatorium, di tempat ketiga adalah bahagian dan sekolah seni, diikuti oleh tadika dan sekolah menengah.

Kadang-kadang kanak-kanak ditolak tempat dengan tadika hanya berdasarkan diagnosis dalam rekod perubatan, atau mereka enggan menggunakan alat bersih baru untuk memeriksa bayi di klinik. Sanatoriums sering enggan menerima kanak-kanak dengan HIV, walaupun tiket itu dibeli dan dibayar oleh ibu bapa mereka.

Kira-kira 85% ibu bapa dan penjaga mengatakan bahawa mereka dan anak-anak mereka kekurangan bantuan psikologi dan sokongan yang berkelayakanmereka sering merasa terpencil dari masyarakat, orang yang sengsara.

Malah di kalangan doktor dan guru, tahap kesedaran mengenai HIV sangat rendah, mereka sering menyalahkan percaya bahawa ini adalah penyakit berjangkit dan hubungan, dan oleh itu mereka menolak untuk menerima anak dalam kumpulan tarian atau sukan. Sedikit diketahui mengenai HIV dan ibu bapa yang lain yang secara harfiah mengganggu kanak-kanak itu untuk meninggalkan pasukan kanak-kanak, yang mempunyai anak-anak mereka sendiri.

Pakar-pakar Dewan Orang Awam Persekutuan Rusia berhasrat untuk menyediakan set langkah untuk menghapuskan diskriminasi sedemikian. Cadangan yang dibuat oleh mereka akan dihantar kepada Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan Rusia, dan juga kepada Kerajaan Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan