Para saintis memberitahu bagaimana melahirkan bayi yang sihat

Sekumpulan ahli sains reproduktif dari Greece menerbitkan hasil penyelidikan mereka selama bertahun-tahun. Ia adalah kajian tentang kemungkinan meningkatkan peluang untuk menanggung dan melahirkan bayi yang sihat dan kuat. Para ahli telah membuat kesimpulan bahawa agar anak menjadi sihat, wanita hamil harus mengikuti hanya satu jenis diet - Mediterranean.

Jurnal Manusia Reproduksi, dalam halaman yang hasil kajian Yunani muncul, mencatat bahawa sebelum ini kelompok saintis yang sama ini telah menunjukkan hubungan langsung antara makanan asli Mediterranean mereka dan kesihatan reproduktif lelaki.

Sekarang data telah ditambah dengan angka yang agak meyakinkan: 224 wanita bersetuju untuk mengambil bahagian dalam eksperimen Yunani di peringkat persiapan untuk IVF. Untuk pelbagai sebab, mereka tidak boleh hamil dengan sendirinya. Setiap peserta dalam pengalaman menyelesaikan soal selidik terperinci dari beberapa helaian di mana dia menunjukkan makanan mana yang paling sering dimakannya dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Akibatnya, saintis dapat mengumpulkan tiga kumpulan besar wanita:

  • ada yang rapat dengan keperluan diet Mediterranean;
  • yang lain sering melanggar mereka;
  • ketiga "berundur" dari peraturan diet ini sepenuhnya.

Di antara kumpulan yang kedua, kebarangkalian konsepsi yang berjaya dikurangkan sebanyak 15%, dan dalam kumpulan pertama bukan sahaja kebanyakan prosedur IVF berjaya, tetapi bilangan anak yang dilahirkan dengan skor Apgar yang tinggi adalah 2.7 kali lebih tinggi daripada kumpulan lain.

Ingat bahawa masakan Mediterranean didasarkan pada buah-buahan, keju, sayur-sayuran, kacang-kacangan, ikan dan minyak zaitun, serta sejumlah besar sayur-sayuran, makanan laut dan susu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan