Perceraian tidak mengganggu komunikasi dengan anak-anak: Kod Keluarga akan dipinda

Kerajaan Rusia telah menyediakan draf undang-undang yang secara signifikan memperluas bulatan orang yang dapat berkomunikasi secara bebas dengan anak-anak selepas perceraian ibu bapa mereka. Setakat ini hanya yang sangat dekat mempunyai peluang ini - ibu bapa, nenek dan datuk. Rang undang-undang itu membolehkan komunikasi dengan kanak-kanak untuk bapa tiri, ibu tiri, bekas penjaga dan pemegang amanah.

Perubahan dirancang untuk dibuat dalam dua artikel Kod Keluarga dan Perkara 5.35 Kod Pentadbiran.

Untuk membuat perubahan sedemikian memerlukan keputusan Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah, yang tiga tahun lalu memenuhi tuntutan seorang Rusia yang tidak dapat melihat seorang anak selepas perceraian, kerana dia adalah bapa tirinya kepada seorang gadis. Di rumah, mahkamah menolaknya, kerana dia tidak secara rasmi dianggap bapa.

Walau bagaimanapun, gadis itu dibesarkan oleh seorang lelaki, dia sangat melekat padanya. Selepas perceraian itu, ibu melarang anak perempuannya berkomunikasi dengan bapa tirinya.

Pakar Mahkamah Agung Rusia juga bersetuju dengan keputusan rakan sejawat mereka di Eropah, tetapi mereka mencadangkan untuk memaksa orang Rusia memberikan bukti penyertaan mereka dalam kehidupan anak angkat.

Oleh itu, selepas pindaan kepada kod, bapa tiri dan ibu tiri, ibu bapa dan bapa, saudara lelaki dan saudara perempuan, orang yang membesarkan anak, penjaga, penjaga dan suami undang-undang umum dapat melihat dan berkomunikasi dengan kanak-kanak tanpa kebenaran daripada ibu bapa. ibu bapa yang sah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan