Kesan yang merosakkan telefon pintar pada jiwa kanak-kanak itu telah disahkan

Para saintis Amerika telah mengesahkan bahaya telefon pintar untuk jiwa kanak-kanak itu. Hasil kajian baru-baru ini telah menunjukkan bahawa ancaman kepada kanak-kanak menggunakan telefon pintar hanya satu jam sehari adalah nyata dan sangat tinggi.

Sekiranya pernyataan terdahulu tentang bahaya telefon pintar adalah sifat umum dan tidak khusus, kini satu siri eksperimen telah dibenarkan tahap kesan negatif.

Hanya satu jam sehari dengan telefon pintar di tangan penuh untuk kanak-kanak dengan permulaan keadaan kemurungan, penurunan kebolehan kognitif dan rasa ingin tahu, serta kehilangan kawalan terhadap perasaan dan emosi mereka. Lebih-lebih lagi, kesannya berlaku pada kira-kira 79% kes dalam tempoh enam bulan lagi.

Kanak-kanak kehilangan kemahiran komunikasi mereka, hampir berhenti berkomunikasi dengan rakan sebaya mereka dalam realitinya, menggantikan komunikasi dengan korespondensi dalam rangkaian sosial dan mesej segera.

Bagi kanak-kanak kecil (sehingga 10 tahun), kesannya lebih menjejaskan - dalam 65% kes mereka mengalami perubahan mental - kecemasan dan keadaan panik, gangguan tidur dan persepsi terhadap realiti.

Tetapi pada pelajar, manifestasi negatif hanya didapati apabila penggunaan telefon pintar yang berpanjangan, dari 6-7 jam sehari. Tetapi tahap pelanggaran pada remaja berusia 16 tahun ke atas lebih parah, kadang-kadang tanpa ubat dan bantuan psikolog atau psikoterapis.

Berdasarkan keputusan kajian, saintis bertanya kepada ibu bapa hadkan hubungan kanak-kanak dengan telefon pintar dan tablet. Lebih-lebih lagi, kanak-kanak yang lebih muda, semakin kurang dia memerlukan masa untuk perkembangan akibat yang tidak diingini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan